Kvalitetna strateška dokumenta osnov za upravljanje u zaštićenim područjima

Organizovan događaj „Upravljanje šumama u zaštićenim područjima u Crnoj Gori“

1339 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MEPPU
Foto: MEPPU

Upravljanje šumama izuzetno je važno pitanje u Crnoj Gori koje se mora riješiti, posebno u zaštićenim područjima, kazala je Tamara Brajović, direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Taj resor je, u saradnji sa Parkovima Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, organizovao događaj: „Upravljanje šumama u zaštićenim područjima u Crnoj Gori“. Iz Ministarstva su saopštili da je ta tema prepoznata kao prioritetna, na osnovu sprovedenog upitnika među upravljačima zaštićenih područja, pripremljenog od strane tog resora, za potrebe organizovanja prvog sastanka upravljača zaštićenih područja.

Povod za organizovanje događaja je rad na izmjenama Zakona o šumama kojim će se omogućiti transformacija dosadašnjeg načina gazdovanja šumama tako što se ukidaju koncesije, a komercijalni poslovi na gazdovanju šumama povjeravaju privrednom društvu u državnom vlasništvu koje će biti osnovano. Takođe, tema događaja je bio i Zakon o zaštiti prirode, koji je u procesu izmjena i dopuna.

„Danas su se svi akteri prvi put našli zajedno na istom mjestu. Očekujem da kroz diskusiju i razmjenu iskustava dođemo do ideje najfunkcionalnijeg rješenja, a sve u cilju održivog upravljanja šumama u zaštićenim područjima, ali i uopšteno na teritoriji Crne Gore", rekla Brajović.

MEPPU događaj
foto: MEPPU

Izuzetno važno je, dodaje, da kao osnov postoje kvalitetna strateška dokumenta sa jasnim smjernicama kako će se dalje upravljati u zaštićenim područjima, kao i šumama u tim zaštićenim područjima.

Učesnici su, kako je saopšteno, diskutovali i o pitanjima zakonodavnog okvira i dosadašnje prakse upravljanja šumama u zaštićenim područjima u Crnoj Gori, gazdovanjem šumama u zaštićenim područjima, te iskustvima i saradnjom upravljača zaštićenih područja sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za šume.

"Prisutni su takođe imali prilike i da čuju iskustva i prakse u upravljanju zaštićenim područjima i šumama od kolega iz JP 'Vojvodinašume', JP Šumarstva 'Šume Republike Srpske' i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: