Razgovori za državne poslove tajna

Uprava za ljudske resurse nije omogućila Institutu alternativa uvid u intervjue za rukovodeće pozicije

9556 pregleda 1 komentar(a)
Milena Muk, Foto: Balša Rakocević
Milena Muk, Foto: Balša Rakocević

Uprava za ljudske resurse odbila je zahtjev Instituta alternativa da im se omogući uvid u zapisnike sa intervjua koji se sprovode u okviru javnih konkursa za ključna rukovodeća mjesta u državnoj upravi. Iz te NVO saopštili su da je njihov zahtjev odbijen pod izgovorom da se zapisnici ne sačinjavaju, a da su prethodno o tome informisani drugačije.

IA je, kako su saopštili, kroz zahtjev za slobodan pristup informacijama, tražio uvid u zapisnike sa intervjua sprovedenih sa kandidatima i kandidatkinjama prijavljenim na javne konkurse za radna mjesta starješina organa i visokog rukovodnog kadra u periodu od 1. septembra 2022. do 31. decembra 2022.

”To smo uradili nakon što je prethodni v. d. direktor Uprave za ljudske resurse tvrdio na našem Forumu o borbi protiv korupcije i političkog klijentelizma prilikom zapošljavanja u javnom sektoru u decembru 2022. da se ovi zapisnici sačinjavaju uz saglasnost učesnika javnih konkursa, što je u skladu i sa našim ranijim preporukama”, piše u saopštenju koje potpisuje Milena Muk.

Muk je kazala i da se izradom zapisnika sa intervjua stvaraju bolje pretpostavke za zaštitu prava kandidata i kandidatkinja, da je to način da oni, kroz uvid u konkretna pitanja i odgovore, mogu u eventualnim žalbenim i sudskim postupcima da dokazuju nejednak tretman i propuste u provjeri sposobnosti i kompetencija.

”Međutim, Uprava za ljudske resurse je odbila naš zahtjev za uvid u zapisnike sa intervjua kao neosnovan, jer tvrdi da nije u posjedu te dokumentacije, uprkos suprotnim tvrdnjama prethodnog vršioca dužnosti direktora, koji je u decembru 2022. javno rekao da je uvedena novina u Upravi za ljudske resurse”, rekla je Muk.

Iz IA su uložili žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i obratili se i Upravnoj inspekciji i tražili kontrolu kancelarijskog poslovanja kako bi se utvrdilo da li Uprava za ljudske resurse posjeduje tražene zapisnike.

Bonus video: