Deponija Možura modernizuje kapacitete: Iz otpada toplotna i električna energija

Projekat je koštao oko 300.000 eura
835 pregleda 1 komentar(a)
Možura, Foto: DOO Možura
Možura, Foto: DOO Možura
Ažurirano: 14.09.2017. 18:39h

Međuopštinska sanitarna deponija Možura ove i naredne godine modernizuje svoje kapacitete, i priprema se za proizvodnju energije.

Prilikom posjete predsjednika SO Bar Radomira Novakovića preduzeću DOO „Možura“ koje upravlja deponijom, saopšteno je da odlično funkcioniše postrojenje za aspiraciju, transport i sagorijevanje deponijskog biogasa na eko baklji.

“To je prva faza projekta, postrojenje je početkom godine pušteno u rad i svi ekološki standardi su na zadovoljavajućem nivou. Projekat je koštao oko 300.000 eura, a počele su aktivnosti za drugu fazu-izgradnju postrojenja za kogeneraciju, odnosno pretvaranje energije biogasa u toplotnu i električnu energiju”, rekli su Novakoviću izvršni i tehnički director “Možure” Dragan Simović i Senad Arabelović.

Novaković je nakon prezentacije trenutnog poslovanja i planova preduzeća iskazao zadovoljstvo zbog početka druge faze deponovanja otpada “s obzirom na količinu otpada koja se svakodnevno deponuje na Možuri”.

Novaković je pohvalio i što je urađeno idejno rješenje poboljšanja Glavnog projekta - nadvišenje postojećeg nasipa, čime se pored zaštite stabilnosti tijela deponije dobija i mogućnost deponovanje još 450.000 kubnih metara otpada.

Kako je tokom posjete deponiji rečeno, početkom 2018. planira se realizacija investicije za prečišćavanje procjednih voda, za što je već urađena studija izvodljivosti sa odabirom najbolje tehnologije. Ukazano je obostrano i na sve prisutniji problem odlaganja kabastog otpada, a iz ovog preduzeća su istakli da je u toku postupak nabavke drobilice za kabasti otpad, kao i da posjeduju drobilicu za zeleni otpad. “Ekološka bezbjednost građana i gostiju treba da nam budu na prvom mjestu”, kazao je Novaković.

Bonus video: