Savkovićeva proziva Ministarstvo rada: I žrtve tranzicije ponovo oštećene

Članica Koordinacionog odbora majki je juče saopštila kako su ovih dana bez naknade ostale i majke "koje su bile sigurne da će je dobiti"
1 komentar(a)
protest majke, Foto: Filip Roganović
protest majke, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.09.2017. 18:29h

Ministarstvo rada i scoijalnog staranja čini sve da što više korisnica naknada za majke sa troje i više djece ostane bez tog primanja, tvrdi jedna od korisnica i članica Koordinacionog odbora majki, Željka Savković.

Ona je juče saopštila kako su ovih dana bez naknade ostale i majke "koje su bile sigurne da će je dobiti".

Savkovićeva u saopštenju navodi kako korisnice koje su prekidale radni odnos na neodređeno radno vrijeme, a radile su u samostalnoj trgovinskoj djelatnosti, neće primati naknadu.

Ona tvrdi i da su žene koje imaju po 37 godina rada na neodređeno, koje su prekinule radni odnos u korist naknade, te kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose posljednjih pet godina, ostaju bez naknade.

”Majke koje su uzele naknade na osnovu godina staža, takozvane žrtve tranzicije, a nisu primale ništa sa Zavoda za zapošljavanje, takođe su oštećene, jer se uopšte ne pominju. Posebna priča su majke koje su prekinule radni odnos na određeno vrijeme, koje su imale i preko 30 godina radnog staža", navodi Savkovićeva.

Ona je dodala kako su bez primanja ostale i majke koje na osnovu godina staža imale pravo na naknade, ali su bile nezaposlene i sa ZZZ na osnovu toga primale 77 eura. Bez naknada, kako je kazala, ostaju i korisnice koje su imale poljoprivredno osiguranje i koje su redovno uplaćivale doprinose. "Svjesne smo da su 'ljudi' koji su odlučivali o ovim majkama i te kako znali zašto predlažu amandmane da majke koje su prekinule radni odnos na određeno ostanu bez naknada.

Namjerno u Zakonu o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore član 2, stoji 'prestao radni odnos na neodređeno vrijeme'. Sa tim su zaobišli sve one koje su po odluci Ustavnog suda od 19. aprila morale primati 'ne manje nego što su imale prije nego što su uzele naknade'", kazala je Savkovićeva.

Bonus video: