Ambasador Turske: Bijelo Polje i Crna Gora pružili pomoć koja uliva nadu

"U grupi pomoći u kojoj je učestvovao i Crveni krst Bijelo Polje je bilo oko 130 tona pomoći, a kada to uporedite sa brojem stanovništva to je vjerovatno najveća pomoć koja je upućena Turskoj"

6877 pregleda 2 komentar(a)
Smolović i Kalkavan, Foto: Jadranka Ćetković
Smolović i Kalkavan, Foto: Jadranka Ćetković

BIjelo Polje i Crna Gora pokazali su podršku koja nam je svima ulila nadu u našoj borbi poslije zemljotresa, poručio je prilikom posjete Bijelom Polju ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan.

On je sa visokom delegacijom Ambasade, počasnim konzulom, predstavnicima TIKA-e i Instituta Jonus Emre posjetio Opštinu Bijelo Polje, Medžlis Islamske zajednice u Bijelom Polju i Opštinsku organizaciju Crvenog krsta, kako bi iskazao zahvalnost za podršku saosjećanja prema žrtvama zemljotresa i pomoći koju su zajedno sa građanima Bijelog Polja prikupili.

"U grupi pomoći u kojoj je učestvovao i Crveni krst Bijelo Polje je bilo oko 130 tona pomoći, a kada to uporedite sa brojem stanovništva to je vjerovatno najveća pomoć koja je upućena Turskoj", poručio je Kalkavan uz napomenu da je do sada poslato 10 šlepera i 10 kargo aviona upućeno iz Crne Gore Turskoj, dok su crnogorski građani, instutucije i kompanije uplatili milion eura na račun otvoren za pomoć.

Radnom sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Ernad Suljević, potpredsjednici Tufik Bojadžić i Nermin Bećirović, direktori javnih ustanova Centra za kulturu i Centra za sport i rekreaciju Milko Kovačević i Marko Maslovarić i šef Kancelarije za međunarodnu saradnju Damir Mustajbašić.

Petar Smolović, Bariš Kalkavan
foto: Jadranka Ćetković

Predsjednik Opštine Petar Smolović je upoznao delegaciju Ambasade Turske i turskih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori sa aktivnostima koje su zajedno realizovane u Bijelom Polju, posebno ističući projekte koje je turska razvojna agencija TIKA u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta.

"Mi smo imali sadržajan sastanak na različite teme, prije svega na temu ekonomske saradnje, ali i kulturne, obrazovne i zdravstvene saradnje. Kao i na temu saradnje koju godinama realizuje TIKA u našem gradu", kazao je Smolović.

Koordinator Crvenog krsta Mašan Živković je istakao da su za samo dva dana trajanja akcije 200 Bjelopoljaca doniralo neku vrstu humanitarne pomoći.

"Bijelo Polje je kao mnogo puta do sada pokazalo da je grad humanosti i grad solidarnosti, te da je Crveni krst zajedno sa opštinskim službama uvijek tu da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija", kazao je Živković.

U ime žena koje su pomogle u izradi pletenih predmeta za narod Turske zahvalila se na posjeti ambasadora i turske delegacije Mira Radović.

Bonus video: