Drastične kazne miču pse sa ulica Kolašina

Vlasnica privremenog prihvatilišta tvrdi da način na koji su pokupljene lutalice u Kolašinu nije u skladu sa propisima. Iz Opštine kažu suprotno, trajnog rješenje nema, a vlasnici koji ih ostavljaju prolaze bez posljedica

14637 pregleda 14 komentar(a)
Detalj iz prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva

Lokalna vlast ponavlja greške svojih prethodnika, kada je riječ o odnosu prema tretmanu pasa koji su na ulicama Kolašina.

To tvrdi Danijela Vuksanović, vlasnica privremenog prihvatilišta za napuštene životinje.

Prema njenim riječima, način na koji su prije nekoliko dana pokupljeni psi lutalice sa kolašinskih ulica nije adekvatan i nije u skladu sa propisima. Problem napuštenih životinja, tvrdi Vuksanović, trebalo bi rješavati sa više senzibliteta, na zakonit način i pokazujući odgovornost i brigu.

Ona kaže da su vrlo problematični i uslovi u prihvatilištu u Beranama.

”Način na koji je pokupljeno desetak pasa i strpano u vozilo beranskog azila mora svakog zabrinuti. Prije svega, riječ je o vozilu u kojem mogu biti dvije životinje, a transportovano ih je petostruko više. Ne rješava se problem onako kako je praksa u Kolašinu već decenijama. Problemu napuštenih životinja treba pristupati sistemski i sa više poštovanja propisa. Prije svega povesti računa o odgovornom vlasništvu, što je do sada izostalo”, kazala je Vuksanović.

Ona tvrdi da je većina pasa koji su minulih sedmica bili na kolašinskim ulicama napušteni vlasnički psi. Vlasnici životinja, zbog takvog tretmana životinja, kaže, ne snose nikave posljedice. Vuksanović objašnjava da su “prijave zbog ujeda pasa lutalica predimenzionirane, te da se često manipuliše i uzima novac iz budžeta, bez valjanih dokaza”.

S druge strane, više građana tokom minulih sedmica prijavilo je da su ih napali psi koji su bili na ulicama.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine više odbornika je potenciralo taj problem. Odbornica Grupe birača (GB) Gospava Vujisić je insistirala da nadležne službe naplaćuju kazne vlasnicima koji ostavljaju životinje na ulicama. Ona je podsjetila na, kako je rekla, više napada pasa na građane, naročito tokom minulih sedmica. Podsjetila je da je to višedecenijski problem u Kolašinu te da je, kako kaže, neophodno tražiti kvalitetnija i trajnija rješenja.

Opština Kolašin je, kako je na sjednici lokalnog parlementa kazao predsjednik Vladimir Martinović, dio pasa sa kolašinskih ulica sklonila u prihvatilište u Beranama. On trvdi da je to učinjeno na “vrlo propisan način”.

”U granicama finansijskih i zakonskih mogućnosti rješavaćemo te probleme. Određeni koraci su preduzeti i mi ćemo i dalje raditi na tome. No, za javnost je važno da zna da su prethodne vlasti radile selektivno i na populistički način pristupale tom problemu, pa se dešavalo da se već uklonjeni psi sa ulica ponovo vraćaju u Kolašin. Nastojaćemo da se ponašamo drugačije i taj problem rješavamo u skladu sa zakonom, a u interesu građana”, rekao je on.

Predsjednik Opštine je kazao i da se i dalje dešava da se veliki broj pasa iz drugih mjesta ostavlja ispod Bablje grede što, prema njegovim riječima, dodatno usložnjava probleme na ulicama grada.

Marta Šćepanović iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin podsjetila je da je veliki dio procedura koje se tiču prihvatilišta odrađen dok je ona bila predsjednica Opštine. Ona je je rekla da je tokom minulog ljeta određena lokacija i usvojen Plan privremenih objekata, a odrađen je i predlog projekta za azil. Lokalnu vlast pitala je kada će početi izgradnja azila, u okviru kojeg bi, prema pređašnjim planovima, trebalo da bude i pansion za pse. Budžetom je opredijeljeno 50.000 eura za izgradnju i još 30.000 eura za funkcionisanje azila.

Građani traže da Beli ostane na ulici

Među osam pasa koji su početkom ove sedmice odvedeni u beranski azil bio je i Beli. Taj pas je sedam godina na kolašinskim ulicama, a više puta je bio udomljavan ili smiještan u privatno prihvatilište, međutim uvijek je našao način da pobjegne i da se vrati u grad.

Grupa Kolašinca koji tvrde da je Beli “ljubimac grada i da ne može bez ulice”, vratila su psa iz azila i on je trenutno vezan na jednom seoskom domaćinstvu. No, kako tvrde, od kako je na lancu odbija da pije i jede i u lošem je stanju. Zbog toga, najavljuju, od lokalne uprave, tražiće poseban tretman za tog psa.

Pas Beli, miljenik Kolašinaca
Pas Beli, miljenik Kolašinaca foto: Dragana Šćepanović

”Možda je nekima teško shvatiti, ali Beli ne može bez ulice. Spasili smo ga azila, ali ne može ni vezan. Danima ne jede i ne pije. Svima je poznato da voli djecu, da je svojevrsna atrakcija i ljubimac turista, da je potpuno bezopasan i miroljubiv. Njemu su kolašinske ulice dom. Molićemo nadležne u Opšitini da što se tiče Belog naprave izuzetak i ostave ga tamo gdje mu je jedino dobro. Vrlo je star i zaslužio je da ostatak života provede među onima koji ga vole”, tvrde oni koji žele da Beli ostane u Kolašinu.

Podsjećaju da je i ranije, kad je bio udomljen, taj pas odbijao hranu i vodu i istrajavao u tome sve dok ne dođe “na težinu kostiju”. Zbog toga su oni koji su imali želju da ga udome, bili prinuđeni da ga puste.

Bonus video: