Islamski centar umjesto šaltera: Objekat u Pljevljima koji je koristila EPCG vraćen Islamskoj zajednici

Objekat koji je godinama koristila Elektroprivreda za plaćanje struje, sredinom maja prošle godine, na upotrebu Islamskoj zajednici predali su izvršni direktori EPCG i CEDIS-a Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović

4192 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se do skoro plaćala struja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj se do skoro plaćala struja, Foto: Goran Malidžan

Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Pljevlja izdao je Islamskoj zajednici urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju prostora nekadašnje Hadži Hasanove džamije, u kojoj se do skoro nalazila naplatna služba Elektroprivrede Crne Gore.

To je “Vijestima” potvrdio glavni imam Husein-pašine džamije u Pljevljima Ferid Osmankadić.

Objekat koji je godinama koristila Elektroprivreda za plaćanje struje, sredinom maja prošle godine, na upotrebu Islamskoj zajednici predali su izvršni direktori EPCG i CEDIS-a Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović.

Osmankadić je kazao da će odmah krenuti u izradu projekta, a potom i u realizaciju planiranih aktivnosti, kao i da namjeravaju da nekadašnji prostor u kojem se plaćala struja rekonstruišu i pretvore u svojevrsni islamski kulturni centar. Rekao je da je planirana i nadogradnja još jednog sprata na postojeću zgradu.

Budući islamski kulturni centar imaće brojne sadržaje kao što je prodavnica islamske odjeće, knjižara za prodaju islamske literature, igraonica i dnevni boravak za djecu...

”Pored munare zamislili smo da izgradimo još jedan manji objekat džamiju, s obzirom na to da se na tom mjestu nekada nalazila džamija. Ona će biti veličine od oko 60 metara kvadratnih”, rekao je Osmankadić.

Kazao je da su preksinoć ponovo upaljeni kandilji na minaretu, koji se nalazio pored zgrade, nekadašnje službe naplate EPCG.

Zgrada u kojoj se do sada plaćala struja podignuta je na temeljima porušene džamije, koja je eksproprisana 1963. godine i porušena, kao i groblje u njenom haremu. Od nje je ostao jedino kameni minaret visok oko 30 metara. Na temeljima džamije sagrađena je zgrada Elektrodistribucije. Nije poznato vrijeme gradnje ove džamije, ali se zna da je imala dvorište koje je služilo kao groblje, u koje su se sahranjivali mještani istoimene mahale. Džamija je imala lijepe sofe i česmu u dvorištu. Prije deset godina urađena je sanacija minareta na porušenoj Hadži Hasan džamiji, koji je bila u veoma lošem stanju.

Bonus video: