Braća iz Kotora uspješni džudisti: Treniraju zajedno i bodre jedan drugog

Maksim ima osvojenu 21 medalju u ovom sportu, dok stariji brat, Andrej zahvaljujući kojem je zavolio ovu borilačku vještinu, ima 14 medalja

7923 pregleda 6 komentar(a)
Uvijek osvaja nagrade: Maksim Jelušić na tronu, Foto: Privatna arhiva
Uvijek osvaja nagrade: Maksim Jelušić na tronu, Foto: Privatna arhiva

Za mlade džudiste iz Kotora - braću Andreja i Maksima Jelušića tek će se čuti s obzirom na to da rijetko sa kojeg takmičenja odu bez medalje.

Iako Andrej ima devet, a Maksim sedam godina, njihova polica već je puna medalja i pehara. Nedavno su se vratili sa takmičenja u Trebinju gdje su takođe osvojili nagrade - Maksim je sa ovog takmičenja u Kotor donio zlato, a Andrej bronzu.

”Odabrao sam džudo zato što su mi se uvijek sviđale borilačke vještine, i to mi je bio prvi sport koji sam trenirao”, ispričao je Andrej, koji je ljubav prema ovom sportu prenio na mlađeg brata.

”Dok je moj brat trenirao, ja sam to gledao i meni se to svidjelo, pa sam se i ja upisao na džudo”, ispričao je Maksim.

Danas na treninge i takmičenja odlaze zajedno.

”Lakše je kad treniramo zajedno, jer tada bodrimo jedan drugog. Idemo zajedno na različita takmičenja i jedan drugom ukazujemo na greške”, kaže stariji brat i tvrdi da rivaliteta među njima nema.

Najdraže mu je takmičenje u Podgorici, tamo je pored medalje dobio i pehar: Maksim Jelušić
Najdraže mu je takmičenje u Podgorici, tamo je pored medalje dobio i pehar: Maksim Jelušićfoto: Privatna arhiva

”Mi se ne takmičimo međusobno jer smo ponosni jedan na drugog kad jedan od nas dvojice osvoji medalju. I Maksimov uspjeh je za mene kao da je moj uspjeh”, kaže Andrej. Ne krije da najviše voli kad dođe trenutak da je jedan na tatamiju, a drugi navija.

”Mislim da je podrška jednaka, ali kad je navijanje u pitanju Maksim je malo glasniji od mene tako da on jače navija”, priznaje Andrej, dok Maksim nije ponosan samo na svog brata, već i na ostale drugare iz džudo kluba u kojem treniraju.

”I ostali drugari iz kluba su uspješni na takmičenjima. Kad god odemo na neki turnir, moji drugari iz kluba Champion i ja, gotovo uvijek osvojimo neku od medalja”, sa ponosom ističe Maksim, i ne krije da od svih borilačkih vještina najviše voli džudo.

”Pored džudoa volim i džiju džicu, treniram i tu borilačku vještinu i imam osvojenih šest medalja - tri zlata i tri bronze”, pohvalio se Maksim. Ipak, mnogo je uspješniji kad je džudo u pitanju. Iako ga trenira tek nekoliko godina, broj priznanja je velik za njegov uzrast.

”Do sada sam u džudou osvojio 21 medalju. Najdraža mi je medalja iz Podgorice, jer sam tu osvojio i pehar za najuspješnijeg mlađeg poletarca. Zahvaljujući takmičenjima bio sam u Podgorici, Herceg Novom, Nikšiću, Trebinju, Berkovićima, Laktašima i u Dubrovniku i osvajao medalje”, ispričao je Maksim.

Njegov stariji brat Andrej takođe je uspješan za svoje godine.

”Imam 14 medalja, a najdraža mi je medalja iz Nikšića jer sam poslije duže pauze osvojio zlato”, otkriva Andrej koja mu je nagrada najznačajnija do sada.

Andrej Jelušić
Andrej Jelušićfoto: Privatna arhiva

No, nijesu samo uspješni kao džudisti. I Andrej i Maksim odlični su đaci. Maksim koji je drugi razred OŠ “Njegoš” u Kotoru ističe da je dobar đak, te da u razredu ima druga koji takođe trenira džudo.

Andrej na tatamiju
Andrej na tatamijufoto: Privatna arhiva

Andrej pohađa istu školu, samo je četvrti razred, te otkriva i u kojim predmetima najviše uživa:

”U školi sam odličan đak, omiljeni predmet mi je priroda zato što ima dosta zanimljivih stvari koje mene interesuju”, ispričao je Andrej.

Bonus video: