Romski bal u Nikšiću početkom aprila

Manifestacija ima za cilj očuvanje i razvoj kulturnog identiteta i kulturne baštine romsko-egipćanske (RE) populacije u Crnoj Gori

2042 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO „Romsko srce“
Foto: NVO „Romsko srce“

Početkom aprila NVO „Romsko srce“ organizovaće u Nikšiću Romski bal, manifestaciju koju godinama organizuju, a koja ima za cilj očuvanje i razvoj kulturnog identiteta i kulturne baštine romsko-egipćanske (RE) populacije u Crnoj Gori.

“Značaj organizovanja ove manifestacije je u druženju i širenju multietničkog sklada, mira i tolerancije i smanjenje etničke distance prema pripadnicima RE zajednice”, kazao je Ismet Kurti, predsjednik NVO “Romsko srce”.

romski bal
foto: NVO „Romsko srce“

Romski bal je najavljen na okruglom stolu, koji je organizovan za predstavnike romskih i egipćanskih nevladinih organizacija koje se bave socijalnim i kulturnim pravima RE populacije, a koji je pomenuta NVO realizovala u sklopu projekta “Povećanje međukulturalne saradnje i smanjenja etničke distance RE populacije u našoj zajednici".

Na okruglom stolu je bilo riječi o Strategiji socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025 i konstatovano je da je neophodno izvršiti apel na donosioce odluka u cilju bržeg sprovodjenja mjera iz Strategije, koju je potrebno učiniti održivom kako bi se vidjeli jasni indikatori poboljšanja uslova života i socijalnih prava pripadnika RE zajednice.

romski bal
foto: NVO „Romsko srce“

“Predloženo je da je potrebno poboljšati saradnju izmedju predstavnika romskih i egipćanskih organizacija u obraćanju prema institucijama sistema,kroz zajedničke nastupe i saopštenja koje bi imale za cilj smanjenja predrasuda prema RE zajednici”, kazao je Kurti.

Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji između romsko-egipćanskih NVO koji bi imao za cilj zajedničko učešće u projektima.

Organizovanje okruglog stola podržao je Fond za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava Crne Gore.

Bonus video: