UMHCG: Nedovoljna adekvatnost uslova za osobe sa invaliditetom na jučerašnjim izborima

Kazali su da su neki članovi biračkih odbora, kao obrazloženje, naveli da na tim biračkim mjestima nema osoba s invaliditetom koje glasaju, da one, uglavnom, glasaju putem pisma ili da će im oni pomoći ukoliko se pojave, navode su iz udruženja

5611 pregleda 0 komentar(a)
Prva srednja stručna škola, Nikšić, Foto: UMHCG
Prva srednja stručna škola, Nikšić, Foto: UMHCG

Uslovi za osobe s invaliditetom (OSI) ni tokom predsjedničkih izbora, održanih juče, nijesu bili adekvatni, saopštili su iz Udruženja mladih sa hendikepiom Crne Gore (UMHCG).

Posmatrači, akreditovani od strane UMHCG obilazili su biračka mjesta u okviru četiri crnogorske opštine, i to: u Podgorici, u Nikšiću, u Bijelom Polju i u Baru, a na osnovu Ček liste standarda pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

"Uprkos relativno adekvatnoj zakonskoj regulativi i kontinuiranim inicijativama koje šaljemo u susret svakom izbornom procesu, uslovi za OSI ni tokom predsjedničkih izbora nisu bili adekvatni", kazali su iz tog udruženja.

Objašnjavaju da je grupa od preko 20 posmatrača obišla najveći broj biračkih mjesta u više crnogorskih gradova i zatekla uglavnom, kako oni smatraju, nezadovoljavajuće stanje.

Takvo stanje, navode iz UMHCG, se ogleda u "činjenici da je veliki broj biračkih mjesta, iako se nalaze u javnim objektima i objektima u javnoj upotrebi, potpuno nepristupačan, sa stepenicama na ulazu, ili s uskim ulaznim prostorom, zatim sa zatvorenim jednim krilom vrata, dok u unutrašnjosti biračkih mjesta, iako su bili obezbijeđeni, nijesu na vrijeme iskorišćeni svi elementi pristupačnosti, kao što su: šablon za glasački listić pomoću kojeg samostalno glasaju osobe s oštećenim vidom, i informativna Brošura na Brajevom pismu."

Dodaju i kako glasačke kutije nijesu bile postavljene na nižem stolu kako bi neke kategorije glasača s invaliditetom mogle samostalno ubaciti svoj glasački listić i time osigursti tajnost glasanja, napominjući da na velikom broju biračkih mjesta nije bilo ni police na nižoj visini u glasačkoj kabini, niti etison staze za orjentacuju osoba s oštećenjem vida.

"Tako, ni na jednom biračkom mjestu u urbanom dijelu Bara, koji su posmatrači obišli, glasačka kutija nije bila postavljena na stolu niže visine, a samo na jednom biračkom mjestu je bila postavljena etison staza", kazali su iz UMHCG.

Oni su dodali da su u Nikšiću i u Podgorici u značajnom broju biračkih mjesta šablon i Brošura bili u koverti mimo stola za kojim je birački odbor, sve "do trenutka upita od strane posmatrača."

U Bijelom Polju je, pobjašnjavaju, zatečena kombinacija navedenih primjera iz ostalih gradova.

"Neprihvatljivo je da nakon 15 godina treba da ukazujemo na pristupačnost, kao pravo osoba s invaliditetom, i da ukazujemo na činjenicu da je nedopustivo da budemo unošeni u biračka mjesta, ili da nakon devet godina objašnjavamo šta je šablon za glasački listić i zašto mora biti na stolu i ponuđen osobama s oštećenjem vida", ističu iz udruženja.

Kazali su da su neki članovi biračkih odbora, kao obrazloženje, naveli da na tim biračkim mjestima nema osoba s invaliditetom koje glasaju, da one, uglavnom, glasaju putem pisma ili da će im oni pomoći ukoliko se pojave.

"Zanimljivo je da članovi biračkih odbora znaju nešto što ne zna država Crna Gora i da imaju evidencije o OSI koje država nema iako joj je to obaveza od 2009. i ratifikacije Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom", navode iz UMHCG.

Podsjetili su da je o načinu takvog ostvarivanja prava dovoljno rekao Ustavni sud kada je odredbu o tome da je „prilikom određivanja biračkih mjesta opštinska izborna komisija dužna da vodi računa da olakša pristup biračkom mjestu licima sa invaliditetom“ proglasio neustavnom.

"Uprkos činjenici da smo i u susret ovim izborima uputili zajedničku Inicijativu stanje u praksi, u određenom segmentu, u Glavnom gradu Podgorici je i lošije nego prilikom održavanja lokalnih izbora u oktobru prošle godine", naglasili su.

Za navedeno stanje, u najvećoj mjeri, odgovornima smatraju političke partije čiji su predstavnici ili simpatizeri u izbornim komisijama i u biračkim odborima, dodajući da ni u ovoj kampanji nisu bili pošteđeni omalovažavajuće terminologije.

"Kada kandidati odgovaraju jedni drugima mogli smo čuti da neće neko "hendikepirati svoju porodicu", što ima negativnu konotaciju (onesposobljavati)", navode iz udruženja.

Ohrabruje ih, kako kažu, to što su im već sinoć najavljeni novi postupci za zaštitu od diskriminacije po osnovu invalidnosti, pa su pozvali ostale osobe s invaliditetom, širom Crne Gore, koje nijesu svoje biračko pravo ostvarile zbog nepristupačnosti, ili su ga ostvarile na način koji nije dostojanstven i uz prepreke koje su pratile taj proces, da im se obrate zbog daljeg zastupanja.

Iz UMHCG su kazali da je "podsticajno to što je u svom obraćanju predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša naglasio važnost obezbjeđivanja uslova za osobe s invaliditetom, ali i zabrinjava odnos opštinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora, koji iako su imali obezbijeđen materijal isti nijesu iskoristili na svakom biračkom mjestu."

"Zahvaljujemo na saradnji i povjerenju Centru za demokratsku tranziciju (CDT) i svim našim posmatračima bez kojih ovaj proces ne bi bio moguć" zaključili su.