CEGAS: Nepostojanje interne kontrole među tužilaštvima

"Po Zakonu o državnom tužilaštvu Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo najmanje jednom godišnje vrši analizu rada državnih tužilaštava, pa je jasno o kojem se zaostatku radi", ističu iz CEGAS-a

2149 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

iz Centra za građanske slobode (CEGAS) kazali su da su, prateći unutrašnji nadzor državnih tužilaštava, uočili nepostojanje interne kontrole među tužilaštvima, iako to, kako ističu, zakon eksplicitno nalaže.

"Od toga da SDT niko nije kontrolisao, za vrijeme GST Katnića, a onda i značajan izostanak nadzora u drugim tužilaštvima. Odgovornost za ovakav vid propusta je izostala. Nad SDT-om je prvi put vršen nadzor za 2016. godinu, pa je tek u 2021. započet, 29. januara 2021.godine, Odlukom v.d. VDT-a, koja se zbog kadrovskih promjena mijenjala dva puta tokom iste godine, sa posebnim osvrtom na nadzor nad SDT-om", navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a ukazuju da, po Zakonu o državnom tužilaštvu Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo najmanje jednom godišnje vrši analizu rada državnih tužilaštava, "pa je jasno o kojem se zaostatku radi".

Prema podacima iz Državnog tužilaštva, nadzor nad višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju izvršen je u četvrtom kvartalu 2022, dok je nadzor nad Specijalnim tužilaštvom i dalje u toku, navode iz nevladine organizacije.

"CEGAS ne čudi dužina trajanja nadzora, s obzirom na značajna kašnjenja i stalne stalne kadrovske izmjemjene, ali čudi činjenica da Vrhovno državno tužilšatvo na pitanje CEGAS-a, o postojanju dokumenta Plana nadzora za 2023. godinu, dobija odbijajuće Rješenje, u kojem se navodi da Vrhovno državno tužilaštvo ne posjeduje akt/dokument koji sadrži tražene podatke", ističu u saopštenju.

"Kako u 2022. godini nije vršen nadzor od viših državnih tužilaštava ka osnovnim, čudi činjenica da Više državno tužilaštvo Podgorica još uvijek nema izrađen poseban plan nadzora za 2023, već nas je informisalo da je ono u aktu Programa rada za 2023. predviđeno, ali nije jasno određeno nad kojim osnovnim tužilaštvima će biti sproveden nadzor", dodaju iz CEGAS-a.

Kazali su da su iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, na isto pitanje te NVO, o Planu nadzora za 2023. godinu, odgovorili da je u toku proces ocjenjivanja državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, "pa tek nakon što budu svi ocijenjeni, da će biti i utvrđen Plan nadzora za 2023.godinu".

"Više državno tužilaštvo Podgorica smatra da ima vremena za donošenje posebnog plana nadzora za 2023, iako smo pri kraju prvog kvartala, što čini lošu praksu za davanje mogućnosti transparentnosti i praćenja od strane civilnog sektora.

"Uzimajući u obzir značaj unutrašnje kontrole u tužilačkom sistemu, CEGAS je mišljenja da Planovi nadzora moraju biti definisani i jasni najdalje u prvom mjesecu tekuće godine, kako bi i ovaj vid kontrole bio dovoljno određen i transparentan", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: