Ni građani ni Opština Tivat nisu zadovoljni radom Novaković Đurović

Mještani su zamjerili Novaković Đurović što ih mjesecima unazad ignoriše i ne odgovara na njihove dopise i javne pozive na sastanak, ali su naglasili daje uprkos tome, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nedavno došla u Lepetane kada je JP Morsko Dobro organizovalio svečanost puštanja u saobraćaj svog prvog trajekta "30. avgust"

22515 pregleda 25 komentar(a)
Novaković Đurović na otvaranju trajektne linije, Foto: Siniša Luković
Novaković Đurović na otvaranju trajektne linije, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat i mještani Lepetana izuzetno su nezadovoljni odnosom Ministarstva ekologije, prostornnog planiranja i urbanizma (MEPU) i ministarke Ane Novaković-Đurović (URA) lično, prema problematici koja ih godinama tišti, a koja je u direktnoj nadležnosti tog resora.

Čulo se to sinoć na zboru građana MZ Lepetane kojem je prisustvovalo i kompletno rukovodstvo Opštine Tivat na čelu sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (Narod Pobjeđuje) i potpredsjednicima Opštine Jovanom Brinićem (Krtoljska Lista) i Andrijom Petkovićem (Bokeški Forum).

U fokusu pažnje zbora bio je ključni i višegodišnji problem Lepetanaca – nepostojanje važećeg Detaljnog urbanističkog plana za zbog čega su mještanima vezane ruke da legalno grade bilo kakve nove objekte na svojoj zemlji, dok je lokalnoj upravi Tivta praktično blokirano bilo kakvo ozbiljnije ulaganje u gradnju novih javnih objekata i komunalne infrastrukture na području te mjesne zajednice.

Važeći Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata lokalnim upravama je uzeo sve nadležnosti kada je u pitanju planiranje njihovog prostora i centralizovao odlučivanje o planovima i njihovo donošenje na državnom nivou.

Vlada Crne Gore u dva navrata je počev od 2019. do danas, donosila odluku o pokretanju postupka izrade novog DUP-a Lepetane, birala obrađivača i davala mu programski zadatak. Međutim, Vlada je nakon toga, dva puta bez ikakvog obrazloženja, donosila i odluke o prestanku važenje svojih ranijih odluka o izradu novog DUP-a za Lepetane.

Posljednji put je to Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivikapića uradila 29.decembra 2021. i od tada mještani tog dijela Tivta žive praktično pod blokadom bilo kakvog razvoja tog mjesta. Zbog toga su Lepetanci prije nekoliko mjeseci u nekoliko navrata organizovali i protestne blokade saobraćaja na Jadranskoj magistrali u tom mjestu.

Njihove proteste i zahtjeve podržalo je tada i rukovodstvo Opštine Tivat, ali su nadležni iz MEPU čak i to izignorisali.

Gradonačelnik Komnenović građanima na zboru MZ Lepetane je kazao da je izrada novog Prostorno urbanističkog plana Tivta koju je pokrenulo MEPU izuzetno spora i da po tom pitanju "ništa nije urađeno za godinu i po dana".

Istakao je da je autorka nacrta plana, obišla Opštinu Tivat i da je sa njom održan sastanak na kome su joj predstavnici lokalne uprave skrenuli pažnju na goruće prostorno-planske problem u Tivtu, među kojima je nedostatak DUP-a za Lepetane jedan od najvećih. Dodao je da je Opština dobila obećanje da će se posao izrade novog PUP-a ubrzati, te da će biti ubilježene primjedbe građana i Opštine kada dođe vrijeme za javnu raspravu.

Komnenović je najavio i posjetu ministarke Ane Novaković Đurović Tivtu i istakao da će Opština na sastanak sa ministarkom, pozvati i predstavnike MZ Lepetane.

"Nećemo odustati, mi smo vama dali podršku, a to je važno za napredak ovog područja" kazao je okupljenim građanima Komnenović koji je, kao i u nekoliko navrata prije toga, i sinoć istakao nezadovoljstvo Opštine Tivat saradnjom sa ministarstvom kojim rukovodi Novaković Đurović i dodao da Vlada u tehničkom mandatu "ima ograničeno djelovanje".

Mještani su zamjerili ministarki Novaković Đurović što ih mjesecima unazad ignoriše i ne odgovara na njihove dopise i javne pozive na sastanak, ali su naglasili daje uprkos tome, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nedavno došla u Lepetane kada je JP Morsko Dobro tu organizovalio svečanost puštanja u saobraćaj svog prvog trajekta "30. avgust".

Ministarka, kako su istakli Lepetanci, ni tada nije našla za shodno da se obratri građanima čija traženja za sastanak i višemjesečne proteste zbog nepostojanja DUP-a, MEPU kako su istakli, ignoriše.

Potpredsjednik Opštine Andrija Petković je izrazio sumnju da MEPU ovako namjerno postupa jer "štiti našu zemlju od nas ili pokušava da je obezvrijedi toliko da je neko može jeftino kupiti".

Drugi potpredsjednik tivatske Opštine Jovan Brinić je kazao da država kada to treba velikim investitorima, vrlo brzo i efikasno mijenja i prilagođava prostorno-plansku dokumentaciju njihovim željama, ali kada nešto tako treba uraditi za obične građane, onda administrativne procedure traju godinama ili se uopšte i ne završavaju.

"Gotovo svi problem koje ste vi večeras naveli, su u nadležnosti države, što pokazuje da je vrijeme da se ingerencije konačno vrate opštinama"- poručio je građanima je Brinić.

Gradski čelnici obećali su da će Opština uraditi sve što može na planu unapređenja lokalne infrastrukture gdje joj to prostorno-planska i imovinsko-pravna ograničenja dozvoljavaju i najavili da će MZ Lepetane dobijati novac koji JP Morsko Dobro Opštini treba da uplaćuje na ime kirije za korišćenje prostorije u mjesnom Domu kulture kao kancelarije za svoju nedavno formiranu službu koja upravlja trajektnom linijom Kamenari-Lepetane.

Mještani su pozdravili preuzimanje te linjije od strane drževe ističući da to pokazuje da "nema nedodirljivih", ali su opštinarima preporučili da i Morsko Dobro kao novog operatera linije "uvedu u okvire zaštite okoline, da nam se ne dogodi da se ponovi ono šta je bilo ranije".

Iako su kazali da će na jesen Morsko Dobro navjerovatnije početi faznu izgradnju obalnog šetališta od Lepetana prema Donjoj Lastvi vrijednu 2,4 miliona eura, te da će u trasu šetališta biti položen i kanalizacioni kolektor za ovo područje, čelnici Opštine Tivat najavili su da će ta i još neke primorske opštine, zatražiti zvanično ukidanje JP Morsko Dobro.

Komnenović je kazao da postoji namjera primorskih opština da upute inicijativu Vladi "da ukine JP Morsko dobro kao takvo, te osnuje Agenciju gdje će opštine imati veće ingerencije" kada je u pitanju upravljanje njihovom obalom.

Bonus video: