Novi snimci krivolovaca, prijava i za vanpijačnu prodaju ribe

"Saradnja nadležnih državnih organa, udruženja i građana osnovni je preduslov za efikasnu borbu protiv krivolova u NP Skadarsko jezero, a da su rezultati takvog rada odmah vidljivi najbolje pokazaju upravo aktivnosti sa terena", rekli su iz NPCG

14980 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Nacionalni parkovi CG
Foto: Nacionalni parkovi CG

Nedavno postavljene kamere su snimile više lica kako utovaraju sredstva za nezakoniti izlov ribe u čunove - sonde, pretvarače, akumulatore i plinske boce, saopšteno je iz Nacionanih parkova Crne Gore. (NPCG).

Kako navode, kamere postavljene u cilju kontrolisanja terena u NP Skadarsko jezero, su još jednom pokazale da ribolovni zabran ne važi za sve, te da krivolovci ne miruju.

"Saradnja nadležnih državnih organa, udruženja i građana osnovni je preduslov za efikasnu borbu protiv krivolova u NP Skadarsko jezero, a da su rezultati takvog rada odmah vidljivi najbolje pokazaju upravo aktivnosti sa terena", rekli su iz NPCG.

Prema njihovim riječima rezultati su stigli već u prvim danima korišćenja tehnologije koju su Agencija za zaštitu životne sredine i volonteri ustupili na korišenje.

"Svjesni smo da je saradnja svih insitucija veoma važna kako bi se iskorijenila ova negativna pojava u NP Skadarsko jezero. Izlov ribe tokom zabrana krivično je djelo i nadamo se da će i kazne biti rigoroznije za sve počinioce”, poručio je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine poručili su da bi radije vidjeli snimljene vidre, pelikane ili možda šakala, ali da su već drugog dana od postavljanja kamera one zabilježile krivolovce sa, kako oni tvrde, vozilima punim nedozvoljenim ribolovnim alatom – sondama, pretvaračima, akumulatorima.

"Skadarsko jezero je opremljeno sa nekoliko desetina kamera koje u realnom vremenu šalju informacije o stanju biodiverziteta parka i u slučaju da snime ilegalne aktivnosti svaka će preko Službe zaštite Skadarskog jezera biti procesuirana. Kamere su adaptirane i za noćno snimanje pa imamo mogućnost pregleda 24 h", saopštili su iz Agencije.

Iz NPCG navode da je u saradnji sa Direktoratom za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Granično - plovnom jedinicom Uprave policije, ovog vikenda oduzeto 55 kilograma ribe, a prijava za vanpijačnu prodaju je, kako kažu, podnesena protiv jednog lica zatečenog u blizini zelene pijace Mall of Montenegro (Gintaš).

Dodaju i kako je u okviru kampanje „Stop krivolovu‟ prethodnih dana vršena kontrola, ne samo u NP Skadarsko jezero, već i vanpijačne prodaje ribe ulovljene u ovom zaštićenom području u toku ribolovnog zabrana.

"Kontrolisane su lokacije koje su prepoznate kao mjesta gdje se riba plasira", objasnili su iz NPCG.

Oni su podsjetili da je u toku ribolovni zabran na sve vrste riba i vodenih organizama osim jegulje, koji je počeo 15. marta i traje do 15. maja.

Bonus video: