Bar da ukloni pse lutalice sa ulica

Zaštitnik ljudskih prava kaže da “psi lutalice svakodnevno u velikom broju ulaze u školsko dvorište”

6975 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Opština Bar bi trebalo da preduzme mjere i ukloni pse lutalica kako bi se doprinijelo sigurnosti, povećanju bezbjednosti kretanja djece i građana preko javnih površina, te da obezbijedi uslove za njihovo zbrinjavanje.

To, pored ostalog, piše u preporukama zaštitnika ljudskih prava i slobode, koji je ispitivao slučaj napada psa na đaka Osnovne škole “Jugoslavija”, o čemu su mediji izvještavali. Učenika je pas napao na školskom poligonu i ujeo ga.

Institucija Ombudsmana u mišljenju školi preporučuje da adekvatno obezbijedi školsko dvorište.

Zaštitnik je utvrdio da je devetogodišnjeg dječaka na školskom poligonu OŠ “Jugoslavija” ujeo pas rase vučjak.

Utvrđeno je da je u toku velikog odmora pas ušao na poligon i da je trčao kroz masu djece.

”Da dječak X koji je igrao fudbal sa drugarima nije vidio psa, i trčeći unazad, pao je preko njega, gdje ga je pas ugrizao za ruku; da su nastavnici pritrčali učeniku, pružili prvu pomoć i otjerali psa van zgrade i školskog dvorišta; da je pas nađen u ulici u kojoj se nalazi škola, odveden na potrebne preglede kod veterinara i prebačen u Ulcinj u smještaj za napuštene pse”, piše, pored ostalog, u mišljenju zaštitnika i dodaje se i da je utvrđeno da pas nema bjesnilo, kako je to navedeno u izvještajima više portala.

Dječak kojeg je pas ujeo, navodi se u mišljenju, vratio se 6. februara redovnim školskim obavezama, a psihološkinja koja je razgovarala sa njim i drugim učenicima njegovog odjeljenja, zaključila je da dječak razumije okolnosti u kojima je došlo do napada psa i da se ne plaši da boravi u školskom dvorištu.

Zaštitnik je dodao i da je OŠ “Jugoslavija” smještena u naseljnom gradskom jezgru, da je okružena velikim brojem stambenih zgrada i ostalih objekata, poput pekara, restorana... i da “psi lutalice svakodnevno u velikom broju prolaze ulicom, ulaze u školsko dvorište trčeći za djecom, provlače se kroz ogradu i da samim tim djeca ne borave u bezbjednom okruženju”.

U zaključnoj ocjeni zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković piše da je time što je dječaka na školskom poligonu ujeo pas “ugrožen njegov najbolji interes, njegova bezbjednost i pravo na bezbjedno okruženje”.

”Iz dostavljenih izjašnjenja proizilazi da se slična situacija ponavljala više puta i da su psi i ranije ulazili u školsko dvorište, trčkali oko djece u želji da se igraju sa njima. Nažalost, psi lutalice su i dalje prisutni na ulicama grada. Zaštitnik ukazuje i na činjenicu da je problem pasa lutalica evidentan i u drugim opštinama i da dovodi do situacije ugroženosti bezbjednosti svih građana...”, piše u mišljenju.

Dodaje se i da Opština Bar, i ostale lokalne samouprave, u potpunosti ne mogu riješiti problem pasa lutalica, bez uspostavljanja Centralnog registra gazdinstava i Elektronske baze podataka o životinjama.

”Kojim bi se pratilo i kontrolisalo sprovođenje mjera i kontrola za zaštitu zdravlja, identifikaciju i registraciju životinja, a koji bi bio uspostavljen u sklopu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja - Uprava za bezbjednost hrane, veterine i fitosanitarne poslove... što bi omogućilo nadležnim inspekcijskim organima kvalitetnu kontrolu na terenu, odnosno identifikaciju kućnih ljubimaca, a samim tim i preuzimanje odgovornosti vlasnika za eventualnu nastalu štetu”, piše u mišljenju.

Obaveza čipovanja ljubimaca uvedena je Pravilnikom o načinu identifikacije pasa i mačaka iz 2018, nakon čega je uspostavljena i Centralna baza ljubimaca. Baza, međutim, nije u potpunosti funkcionalna mjesecima, nakon sajber napada na IT infrastrukturu Vlade, u avgustu 2022.

Bonus video: