Novaković Đurović: Zbog neodgovornog odnosa i želje za profitom brojni su primjeri devastacije naših vodnih potencijala

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je saopšteno da je Novaković Đurović sa predsjednikom Opštine Budva, potpredsjednicima opština Kotor i Tivat i predstavnicima Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje danas obišla započete radove na realizaciji II faze izgradnje Regionalnog vodovodnog sistema

6314 pregleda 7 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Zbog neodgovornog odnosa i želje za profitom brojni su primjeri devastacije naših vodnih potencijala, koji se ogledaju u ugrožavanju izvorišta, korita naših rijeka, njihovog zagađivanja, kao i neracionalne potrošnje vode, ukazala je Ana Novaković Đurović.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je saopšteno da je Novaković Đurović sa predsjednikom Opštine Budva, potpredsjednicima opština Kotor i Tivat i predstavnicima Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje danas obišla započete radove na realizaciji II faze izgradnje Regionalnog vodovodnog sistema.

"Želim da vas pozdravim u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i izrazim zadovoljstvo što sam danas u prilici da zajedno sa vama izvršim obilazak započetih radova na realizaciji II faze izgradnje Regionalnog vodovodnog sistema. Zadovoljstvo je tim veće što smo obilazak upriličili na Svjetski dan voda 22. mart", poručila je Novaković Đurović. Ona je napomenula kako je Crna Gora bogata vodama, ali da od nas zavisi hoćemo li to bogatstvo valorizovati ili devastirati.

"Ukazala je da su zbog neodgovornog odnosa i želje za profitom brojni primjeri devastacije naših vodnih potencijala, koji se ogledaju u ugrožavanju izvorišta, korita naših rijeka, njihovog zagađivanja, kao i neracionalne potrošnje vode. Kao najbolji primjer jedne takve devastacije navela je izvorište Regionalnog vodovoda Boljesestre, gdje je zbog neodgovornog odnosa i nezakonske eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, došlo do devastacije ovog izvorišta i značajnog pada izdašnosti", piše u sapštenju.

"Ova Vlada i Ministarstvo su odlučni da se tim nezakonskim aktivnostima stane na put", poručila je Novaković Đurović.

U okviru realizacije II faze izgradnje Regionalnog vodovodnog sistema predviđena je izgradnja novog cjevovoda kojim će se kapaciteti regionalnog vodovodnog sistema podići sa postojećih 330 l/s na 600 l/s, pri čemu se sagledava i mogućnost dodatnog povećanja kapaciteta na 700-750 l/s. Izgradnja novog cjevovoda je planirana na potezu Prekidna komora-Tivat, u dužini od cca. 16 km.