Uprava: Akcija pošumljavanja u Rožajama, zasađeno više stotina sadnica smrče i jele

"Želeći da ukažemo na značaj odgovornog odnosa prema prirodi i šumama, za lokaciju je izabrana Gazdinska jedinica "Crnja – Ibarac", u kojoj je u požaru iz 2020. godine uništeno više desetina hektara četinarske šume"

5183 pregleda 3 komentar(a)
Sa akcije pošumljavanja, Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
Sa akcije pošumljavanja, Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima u Područnoj jedinici (PJ) Rožaje organizovala je akciju pošumljavanja povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma.

Oni su saopštili da su u saradnji sa Izviđačkim odredom "Ibar", zaposleni u PJ Rožaje jutros organizovali Akciju pošumljavanja, u kojoj je zasađeno više stotina sadnica smrče i jele, iz sopstvenog rasadnika Uprave, "Županica" u Rožajama.

"Želeći da ukažemo na značaj odgovornog odnosa prema prirodi i šumama, za lokaciju je izabrana Gazdinska jedinica "Crnja – Ibarac", u kojoj je u požaru iz 2020. godine uništeno više desetina hektara četinarske šume. Današnja akcija predstavlja samo dio onoga što je u planu da se radi po pitanju saniranja opožarenih površina u narednom periodu", ističe se u saopštenju Uprave.

Oni su dodali da ovakvim i sličnim akcijama nastoje da probude kolektivnu svijest građana, posebno kada je riječ o šumskim požarima, koji imaju nesagledive posljedice za naše šumsko bogatstvo.

"Iz tih razloga apelujemo na kompletnu javnost da se uzdrže od neodgovornog odnosa prema crnogorskim šumama i pozivamo ih da zajedno sa svima nama učine sve kako bismo sačuvali i unaprijedili jedan od naših najvrjednijih prirodnih resursa, koji treba da sa ponosom ostavimo budućim generacijama u što boljem stanju. Zato čuvajmo naše šume za generacije koje dolaze", zaključuje se u saopštenju Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Bonus video: