U Nikšiću otvoren prvi centar za OSI starije od 27 godina

U Centru se nalaze prostorije za boravak, individualni i grupni rad, edukativne aktivnosti, senzorna soba za fizioterapiju, kao i sala za osobe sa autizmom
250 pregleda 0 komentar(a)
Dnevni centar, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dnevni centar, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.09.2017. 11:07h

U Nikšiću, u Mjesnoj zajednici Duklo, otvoren je Dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom iznad 27 godina, prvi takve vrste u Crnoj Gori. U njemu će biti mjesta za 30 korisnika i u početku će biti uposleno šest-sedam osoba, a njihov broj će se sukcesivno povećati, u zavisnosti od broja korisnika.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da otvaranje ustanova ovakvog tipa svjedoči o zavidnom nivou humanizma i društvene odgovornosti u Crnoj Gori.

„Glavna uloga ovakvih ustanova je socijalizacija i integracija lica sa invaliditetom u zajednicu i povećanje samostalnosti i vještina u skladu sa njihovim mogućnostima. Stručna njega, podrška i pažnja koju dobijaju u ovakvom okruženju je jako važna za ishod podrške“, kazao je Purišić.

On je podsjetio da je prvi Dnevni centar za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju otvoren u Bjelom Polju 2004. godine i da sada postoji 13 takvih centara na teritoriji Crne Gore.

„Otvaranjem ovog Dnevnog centra obezbjeđujemo da osobe sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom iznad 27.godina ostanu u porodičnom okruženju i dobiju odgovarajuću pomoć i podšku u periodu njihovog dnevnog boravka u instituciji, a što je u njihovom najboljem interesu i u skladu je sa standardima socijalne zaštite“, kazao je ministar rada i socijalnog staranja.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da su ponosni što su uspjeli da realizuju projekat i obećao da će Opština kasnije preuzeti veći dio finansiranja smještaja lica u pomenutom domu.

„Kada smo prije nekoliko godino krenuli prvo sa otvaranjem dnevnih centara za stare nije bilo toliko jasno koliko će to biti dobro za ta lica, a već sada sam ubjeđen da će ovo za ova lica biti predivan prostor i ono koliko društvo može da učini učinilo je da se oni zaista ugodno osjećaju u svojoj kasnijoj dobi života“, kazao je Grbović.

Direktor Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, Ivan Mitrović, podsjetio je da su u poslednje četiri godine otvorili veći broj servisa socijalne zaštite poput gradskog vešeraja, tri Dnevna boravka za stare, Savjetovališta za brak i porodicu, Romskog kol centra. Kako je objasnio, novootvoreni Dnevni centar funkcionisaće u sklopu Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju koji radi od 2010.godine.

„Dnevni centar 27 plus je površine 300 metara kvadratnih, a u njemu se nalaze prostorije koje su adaptirane i prilagođene za boravak korisnika. Pored stručnog i prijatnog osoblja koji će raditi u njima u Dnevnom centru se nalaze prostorije za individualni i grupni rad, prostorije za edukativne aktivnosti, senzorna soba, sala za fizioterapiju, kao i sala za osobe sa autizmom“, kazao je Mitrović.

Vlada je, prema njegovim riječima, za realizaciju projekta izdvojila 355.000 eura – 85 hiljada za kupovinu objekta i 270 hiljada za njegovu rekonstrukciju i opremanje.

Bonus video: