Saradnjom do Prve robotičke lige osnovnih škola

Programom su, kako ističu, obuhvaćene 42 osnovne škole iz svih regija Crne Gore, za koje je Fondacija obezbijedila robote za rad, kao i obuku nastavnika/mentora za korišćenje opreme i pripreme učenika za predstojeće takmičenje

1345 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete i Fondacija Montenegro Makers potpisali su Memorandum o saradnji u cilju koordinacije aktivnosti u oblasti inovacija u nastavnom procesu, osavremenjavanja obrazovnog sistema i osnaživanja djece i nastavnika u razvoju STEM kompetencija.

Iz Ministarstva su kazali da se Memorandumom, koji je potpusan u svrhu organizacije Prve robotičke lige osnovnih škola, otvara nova era u obrazovanju u Crnoj Gori.

"Koja će omogućiti svim učenicima od I do IX razreda da steknu nova znanja i vještine kroz interdisciplinarni rad, kao i priliku da ih primijene u različitim oblastima poput matematike, fizike, informatike, hemije, biologije i geografije“, navodi se u saopštenju.

Programom su, kako je ističe, obuhvaćene 42 osnovne škole iz svih regija Crne Gore, za koje je Fondacija obezbijedila robote za rad, kao i obuku nastavnika/mentora za korišćenje opreme i pripreme učenika za predstojeće takmičenje.

Iz Ministarstva su rekli da taj resor u okviru obrazovnog sistema i nastavnog procesa prepoznaje značaj vannastavnih aktivnosti poput robotike.

"Koja na zabavan i zanimljiv način učenicima pruža priliku da istražuju, razvijaju i primijene vještine programiranja, s posebnim akcentom na razvoj logičkog i kritičkog razmišljanja, kreativnosti i rješavanja problema", dodali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, saradnja sa Fondacijom Montenegro Makers će i u narednom periodu biti usmjerena na promovisanje inovacija i unapređenje sistema obrazovanja, odnosno izučavanje i sticanje modernih vještina koje će dominantno oblikovati tržište rada u narednim decenijama.