LGBT Forum Progres: Problem govora mržnje ka LGBTI osobama na internetu i dalje veoma izražen

Iz nevladine organizacije policiji za tri mjeseca podnijeli 24 prijave

1358 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz LGBT Foruma Progres saopštili su da su za tri mjeseca, od 23. decembra prošle godine, Upravi policije podnijeli 24 prijave za govor mržnje usmjeren protiv LGBTI osoba.

Govor mržnje je, kako navode, uočen u javnim komentarima na društvenoj mreži Fejsbuku od strane Tima za monitoring govora mržnje u onlajn prostoru, koji funkcioniše u sklopu te organizacije već deceniju.

Važno je naglasiti, ističu, da su monitoring i kontinuitet prijavljivanja govora mržnje protiv LGBTI osoba od vitalnog značaja u borbi protiv diskriminacije i stvaranja sigurnijeg okruženja za LGBTI osobe u Crnoj Gori.

"Aktivnosti ovog tipa posebno nose posebnu važnost jer govor mržnje često predstavlja prvi korak koji dovodi do ugrožavanja fizičke bezbjednosti i nasilja nad LGBTI osobama", navodi se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres su kazali da će i u narednom periodu kroz monitoring internet prostora nastaviti sa naporima suzbijanja govora mržnje ka LGBTI osobama u Crnoj Gori, te realizovati niz aktivnosti koje će pospješiti kapacitete relevantnih institucija da adekvatno odgovore na taj problem, koji je, napominju, i dalje veoma izražen.

Bonus video: