Adžić: Crna Gora će nastaviti da ulaže u sistem civilne zaštite

"Lenarčić je podržao Crnu Goru u pravcu još aktivnijeg učešća u regionalnim programima civilne zaštite"

1920 pregleda 2 komentar(a)
Adžić i Lenarčić, Foto: MUP Crne Gore
Adžić i Lenarčić, Foto: MUP Crne Gore

Crna Gora će nastaviti da ulaže u sistem civilne zaštite, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na sastanku sa evropskim komesarom za upravljanje krizama, Janezom Lenarčićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Adžić, koji boravi u Briselu, zahvalio je Evropskoj Komisiji za pomoć Crnoj Gori u jačanju kapaciteta za upravljanje rizicima od prirodnih i drugih nepogoda kroz realizaciju različitih projekata.

Dodaje se da je Adžić posebno istakao značaj finalizovane procjene rizika od katastrofa Crne Gore, kao i procjene sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa koja je u finalnoj fazi.

Adžić je rekao da savremeno doba nameće potrebu kontinuiranog jačanja sistema civilne zaštite a Crna Gora ima dovoljno znanja i spremnosti za još intenzivnije učešće u programima i projektima.

„U naše kapacitete u narednom periodu moramo dodatno ulagati, a više puta smo potvrdili da nam ne fali hrabrosti i solidarnosti kada treba pružiti pomoć“, istakao je Adžić.

Lenarčić je, kako se navodi, podržao Crnu Goru u pravcu još aktivnijeg učešća u regionalnim programima civilne zaštite.

Iz MUP-a su rekli da su se sagovornici saglasili o potrebi intenzivnijeg ulaganja u mehanizme za jačanje otpornosti u ovoj oblasti.

Dodaje se da je tokom posjete Adžić je obišao Koordinacioni centar za reagovanje u vanrednim situacijama (ERCC) ključni centar za koordinaciju aktivnosti koji ima za cilj da pruži jedinstveno koordinaciono čvorište, koje koristi različite instrumente i može istovremeno upravljati različitim situacijama.

Bonus video: