U Tivtu obilježena 24. godišnjica početka NATO napada na SRJ: Liturgija i pomen poginulima

Obilježavanju su prisustvovali ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, generalni konzul Srbije u Crnoj Gori Mićo Rogović, gradonačelnik Tivta Željko Komnenović, te predsjednik Skupštine Optine Tivat Miljan Marković

7243 pregleda 7 komentar(a)
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: Siniša Luković
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: Siniša Luković

Dvadeset i četvrta godišnjica početka NATO napada na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) 1999. godine, obilježena je danas u Tivtu u organizaciji Sveštene carske lavre manastrira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci.

Vladika budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom, tim je povodom u prevlačkom manastiru služio liturgiju i parastos svim žrtvama bombardovanja koje je trajalo skoro tri mjeseca u proljeće 1999.

Nakon toga, na gradskom groblju Brdišta u Tivtu priređen je pomen Tivćanima stradalim u ratnim dejstvima – pripadniku 63. padobranske brigade Marku Avramoviću koji je poginuo 1999. u borbenim dejstvima na Kosovu, kao i pripadniku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Draganu Bjelanoviću koji je život na Kosovu izgubio 1998.

Obilježavanje godišnjice NATO bombardovanja, Tivat
foto: Siniša Luković

Obilježavanju 24. godišnjice NATO bombardovanja prisustvovali su ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, generalni konzul Srbije u Crnoj Gori Mićo Rogović, gradonačelnik Tivta Željko Komnenović, te predsjednik Skupštine Opštine Tivat Miljan Marković.

Vijenac na grobove stradallih Tivćana položila je delegacija ovdašnjeg OBNOR-a, vojničku počast Avramoviću i Bjelanoviću iskazali su i uniformisani pripadnici Udruženja vojnih veteran tadašnje Vojske Jugoslavije, a među kojijma je bio i sekretar vladike Metodija, sveštenik Miajlo Backović koji je krajem devedestih bio pripadnik specijalne jedinice VJ – 63. padobranske brigade u Nišu.

Obraćajući se okupljenima među kojima su bili i rodbina i prijatelji poginulih Avramovića i Bjelanovića, Backović se podsjetio zajedničkih trenutaka provedenih sa Avramovićem u toj jedinici i naglasio da "naša sloboda koju smo svi osjetili 30. avgusta 2020. nije sloboda koju su donijele litije".

"Litije su bile samo vrhunac i kruna pobjede one borbe koja je trajala i prije Drugog svjetskog rata i poslije, do danas. Zato smo zahvalni i Draganu i Marku i svim drugim borcima koji su svoje živote položili da bi mi danas uživali u ovoj slobodi. Čekali smo dugo tu slobodu koja je napokon došla i hvala Bogu što smo mi ta generacija koja je osjetila slobodu u kojoj smo svi isti, gdje nema građana izdajnika i građana drugog reda, nego smo svi isti - državljani ove zemlje, svi njeni sinovi i kćeri, potpuno slobodni", istakao je Backović, dodajući da ordenje koje nosi on i ostali ratni veteranu VJ iz sukoba sa NATO 1999. nije lično njihovo odličlje, već da ono pripada i svim njihovim palim saborcima koji su u toj borbi položili svoje živote.

Bonus video: