Bijelo Polje: Odbornici od Vlade traže podršku za malinare

Vladi se predlaže da primijeni interventne mjere u skladu sa zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, radi podrške pomenutim granama poljoprivrede

2577 pregleda 1 komentar(a)
Skupština opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Skupština opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Jednoglasno sa 26 glasova, bez ijednog protiv i uzdražanog, odbornici lokalnog parlametna u Bijelom Polju usvojili Zaključak kojim se Vladi Crne Gore predlažu mjere u cilju rješavanja problema poljoprivrednika sa područja naše opštine.

Skupština opštine, kako se navodi u tom dokumentu pružila je punu podršku proizvođačima malina, vlasnicima hladnjača i stočarima sa teritorije opštine Bijelo Polje.

Vladi se predlaže da primijeni interventne mjere u skladu sa zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, radi podrške pomenutim granama poljoprivrede.

Traže podršku malinarima zbog makroekonomskih poremećaja na regionalnom i evropskom tržištu.

"Zbog značaja koje ova grana ima na ekonomski razvoj sjevera predlaže se Vladi Crne Gore da pod hitno donese set ekonomskih mjera, kojim bi se omogućile finansijska održivost poljoprivrednih proizvođača i hladnjačara, kao jedne kompaktne cjeline, u cilju prevazilaženja ovog trenutno kriznog momenta", navodi se u inicijativi.

Upoznajući prisutne sa problemima malinara podnosilac inicijative, odbornik Pokreta Evropa sad i predsjednik Udruženja malinara Andrija Delić, podsjetio je da je kriza koja je zadesila malinarstvo, nastala usljed makroekonomskih poremećaja na tržištu izazvanih krizom u Ukrajini.

Grupa malinara danima je protestovala zbog toga što je u hladnjačama zarobljeno 350 tona prošlogodišnjeg roda malina, zbog čega je sezona dovedena u pitanje.

"Mislim da bi bilo pogubno po ovu granu poljoprivrede, koja tokom sezone berbe u Bijelom Polju zapošljava oko 2.500 radnika, državi čini devizni priliv u visini od 2,5 milona eura godišnje, grana koja ima ambiciju da preraste u veću, organiziovaniju poljoprivrednu proizvodnju, da propadne usljed nemara i nepreduzimanja određenih interventnih mjera. Ovo je i socijalni problem, jer od malinarstva u Bijelom Polju živi veliki broj porodica", kazao je Delić.

Predstavnica hladnjačara Irma Kujović je kazala da je su zajedno sa malinarima dovedeni u nezavidnu situaciju, jer malinu ne mogu da prodaju a hladnjače su pune.

Objasnila je da malinu ne mogu da prodaju jer je otkupna cijena ove sezone bila veoma visoka, "a prilivom ukrajinske maline na evropsko tržište domaće naše maline su ostale zarobljene u hladjačama, jer izvoznici iz Srbije nijesu mogli da prodaju ni svoju, a kamoli našu malinu. Iako bi je mogli prodati u ovom momentu, cijena maline je 2 eura, što bi, u odnosu na onu cijenu koju smo mi imali kao otkupnu od 4, 30 eura , bio veliki gubitak i za malinare, ali i za nas", kazala je Kujović.

Stočar Vučko Pešić zamjerio je Opštini što poljoprivrednici nisu obuhvaćeni opštinskim programom za razvoj poljoprivrede, podsjećajući da je ove godine došlo i do smanjenja nacionalnog budžeta za preradu mlijeka sa 3 miliona i 800 hiljada, na dva miliona eura.

Iako se složio da je potreban ozbiljan pristup poljoprivrednicima i da poljoprivreda treba da bude krucijalna grana razvoja Bijelog Polja predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je prava adresa Vlada a ne Opština Bijelo Polje.

"Prava adresa je Ministarstvo poljoprivrede sa 66 miliona eura, a ne Opština Bijelo Polje, koja može sitinim mjerama da nadopunjava ministarstvo. “Ali šta možete da uradite sa 300 hiljada eura, odnosno sa 0,5 odsto u odnosu na budžet Ministastva poljoprivrede", kazao je Smolović.

Na opasku poljoprivrednika da Opština nedovoljno ulaže u poljoprivredu, Smolović je istakao da je od 2018, u svom mandatu zatekao 150 hiljada eura, koji je podignut na 200 hiljada, pa na 250 i 300 hiljada eura.

Smolović je kazao da država kroz projekat Evropa sad uskratila Opštini dva i po miliona eura, na šta je reagovao Delić, podsjećajući da je na kolegijumu dogovoreno da ovo ne bude politička priča, ali da je predsjednik vješto ubacio tu priču.

Bonus video: