Nadležni ćute o sigurnosti trajekta "30. avgust"

Iz Morskog dobra su saopštili da je na "30. avgustu" danas "došlo do manjeg kvara usljed čega se pojavio dim"

8652 pregleda 47 komentar(a)
Trajekt "30. avgust", Foto: Siniša Luković
Trajekt "30. avgust", Foto: Siniša Luković

Na trajektu "30. avgust" koji je vlasništvo preduzeća Morsko dobro, danas nešto prije osam časova, došlo je do incidenta, dok je brod ukrcavao vozila i putnike na pristaništu u Kamenrima.

Iz strojanice trajekta na njegovom desnom boku, pokuljao je gusti dim pa je djelovalo da je na brodu izbio požar zbog čega su iz Morskog dobra odmah alarmirali i Službu zaštite i spšavanja Herceg Novog koja je na intervenciju izašla sa dva vatrogasna vozila.

Međutim, kada su vatrogasci koristeći izolacione aparate sa bocama za disanje, ušli u zadimljenu strojarnicu "30. avgusta", ustanovili su da požara nema, već da je oblak dima koji je kuljao iz mašinskog prostora starog trajekta, najvjerovatnije izazvalo trenje prenosnih kaiševa na remenicima jednog od motora broda.

"Nije bilo otvorenog plamena na brodu, pa time ni potrebe za gašenjem požara", kazao je "Vijestima" načelnik Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi Zlatko Ćirović dodajući da je to ustanovio jedan od njegovih kolega koji se sa izolacionim aparataom i pod punom zaštitnom opremom, sišao u zadimljenu strojarnicu "30. avgusta".

Ćirović je dodao da se kada se dim djelimično razišao, njihovom vatrogascu u mašinskom prostoru trajekta pridružio i jedan član posade "30. avgusta" koji je kako kaže, "utvrdio da je došlo do trenja prenosnih kaiševa na jednom iod motora i da je to uzrokovalo pojavu velike količine dima iz strojarnice".

Iz Morskog dobra su saopštili da je na "30. avgustu" danas "došlo do manjeg kvara usljed čega se pojavio dim".

"Napominjemo, da nije bilo vatre, a time ni požara, odnosno nije se desio nikakav incident, shodno tome nije ugrožena bezbjednost pješaka a ni vozila. Kao odgovorno preduzeće u skladu sa redovnom procedurom koja se primjenjuje u ovakvim situacijama pozvali smo Vatrogasnu jedinicu Herceg Novi kako bi preventivno izašla na teren, a nakon čega je ustanovljeno da nije bilo potrebe za intervencijom. Takođe, tom prilikom je obavještena i Lučka kapetanija", saopštili su iz Morskg dobra.

Direktor novoformiranog sektora u toj kompaniji koji se bavi trajektnim saobraćajem Ivo Kordić, Radio Tivtu je kazao da "nema nikakvog razloga za brigu, te da je ovaj manji eksces poslužio kao mjesečna vježba za protivpožarnu zaštitu".

"Desio se manji kvar - pucanje prilikom zagrijavanja prenosnog kaiša na pomoćnom motoru, a ne glavnom. Tako da je bio dim, a ne požar na brodu, koji je brzo riješen. Što se tiče vatrogasnih kola, odnosno jedinice koja je došla, s obzirom da na brodu imamo protivpožarni plan pomoću kojeg je predviđeno da se radi vježba protivpožarne zaštite na brodu svakog mjeseca, iskoristili smo ovaj manji eksces da napravimo vježbu, tako da zadovoljimo i potrebe broda", rekao je Kordić.

Dodao je da nije bilo veće panike zato što je bilo jasno da nije bio požar:

"Po mojim informacijama nije bilo nikakve panike, niti zabrinutosti putnika, jer se vidjelo da je to manji kvar, odnosno dim nekad izbije i iz auta, kad se pregrije, a kamoli iz broda. To je gumeni kaiš", istakao je on.

Zbog incidenta je "30. avgust" par sati bio van pogona i nije plovio na liniji Kamenari-Lepetane, uslijed čega su se na pristaništiuma stvorile gužve.

Inspektor sigurnosti plovidbe, kapetan Grujica Dudić je zbog ovog događaja obavio i vanrednu inspekcijsku kontrolu na "30. avgustu" nakon koje je, kako nezvanično saznajemo, Morskom dobru i zapovjedniku trajekta izdao određene preporuke radi poboljšanja spremnosti i opremljenosti posade broda da interveniše u ovakvim okolnostima.

trajekt kvar
foto: Privatna arhiva

"Vijestima" je potvrđeno da do kvara nije došlo na pomoćnom motoru (agregatu za struju) kako je to ustvrdio Kordić, već na jednom od četiri glavnaapogonska motrira "Scania" koji pokreću trajekt preko dva VSP propelera.

"Ovi motori osim što u vožnji pogone brod, istovremeno djeluju i kao agregati te proizvode električnu energiju za redovne brodske potrebe. Proklizao je prenosni kaiš na zamajcu jednog od njih, uslijed za sada još neutvrđenih razloga. Najvjerovatnije je zbog blokiranja kugličnog ležaja na jednoj od remenica ona stala, a onda je kaiš kojeg druga remenica i dalje pogonila, klizio preko utora blokirane remenice i od trenja se ugljenisao, prilikom čega je došlo do pojave velike količine dima", kazao je sagovornik "Vijesti" koji je poslao i fortografije iskidanog kaiša i motora na kojem je došlo do kvara.

trajekt kvar
foto: Privatna arhiva

"30. avgust" je danas plovidbu nastavio korišćenjem tri preostala pogonska motora, dok posada ne otkloni smetnje na motoru koji je doživio kvar.

"Vijesti" danas nisu dobile konkretne odgovore na pitanja koja su povodom incidenta na trajektu postavljena Direktoratu za inspekcijske poslove Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) pod kojim je i Inspekcija sigurnosti plovidbe, niti od Uprave pomorske sigurnosti čiji je Tehnički inspektorat pregledao "30. avgust" prilikom njegovog upisa u crnogorski registar i brodu izdao samo privremeno i uslovno svjedočlanstvo o sposobnosti za plovidbu, sa rokom važenja do 21. maja.

"Da li je i ako ne zašto, Inspekcija sigurnosti plovidbe kontrolisala opremljenost protivpožarnim sredstvima i ličnom zaštitnom opremom za posadu (izolacioni aparati) trajekta "30. avgust" prije njegovog puštanja u saobraćaj 13. marta? Da li je Inspekcija sigurnosti plovidbe i ako ne zašto, tražila od operatera i zapovjednika trajekta "30. avgust" da prije njegovog puštanja u saobraćaj 13. marta, posada broda izvede obavezne vježbe napuštanja broda i protivpožarne vježbe na tom trajektu", pitanja su na koja iz resornog MKI, "Vijesti nijesu dobile konkretne odgovore.

Sagovornik "Vijesti" koji je upućen u ovu problematiku, kazao je da brod posjeduje "svu nepohodnu protivpožarnu opremu i sredstva koje propisuju Tehnička pravila UPSUL-a", ali da u njoj nisu izolacioni aparati sa bocama za disanje, a bez kojih posada broda baš u slučajevima kakav se danas desio na "30. avgustu", nema šanse da uđe u zadimljenu strojarnicu i pravovremeno interveniše u početnoj fazi eventualnog požara, bez da se pritom i sama ne uguši u dimu.

"Vijestima" iz UPSUL-a nisu konkretno odgovorili zašto je njihov Tehnički inspektorat trajektu "30. avgust" prilikom pregleda tog broda radi njegovog upisa pod crnogorsku zastavu, 10. marta izdao samo uslovno i privremeno Svjedočanstvo o sposobnosti za plovidbu sa rokom važenja do 21. maja 2023.

"Razlog izdavanja svjedočastva za brod "30.avgust" do 21. maja, nisu tehnički nedostaci", poručili su iz UPSUL.

"30. avgust" je sagrađen 1970. godine u Švedskoj, a taj dotrajali brod je Morsko dobro nedavno u netranspartetnom postupku hitne javne nabave direktnim pregovaranjem, kupilo od firme ABM Tours iz Hrvatske za 569.000 eura. Zbog ovakve kupovine broda Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet i započelo izviđaj.

Inspekcija sigurnosti plovidbe: U pitanju je pomorska nezgoda

U izjavi Inspekcije sigurnosti plovidbe koju nam je prenijela PR služba MKI, uz podsjećanje na toki vanrednog događaja, piše da je nakon pojave velike količine dima iz mašnskog prostora, "posada stroja smjesta uočila da se radi o trenju prenosnog remena na zamajcu pogonskog motora" te su "strojari smjesta pogasili motor a zapovjednik je pozvao vatrogasnu službu da bude pripravna u slučaju da posada ne bi mogla savladati mogući požar".

"Pošto se nije radilo o požaru na brodu, intervencija vatrogasne službe u strojarnici je bila nepotrebna. Shodno izjavi zapovjednika, posada broda je smjesta reagovala i pristupila proceduri gašenja požara sa svom raspoloživom opremom", navodi se u izvještaju Inspekcije.

"Iz izjave zapovjednika u pomorskoj nezgodi se može uočiti da je posada reagovala na uobičajen način u situacijama nužde, u konkretnoj situaciji koji se desio u stroju. U pomorskoj nezgodi po izjavi zapovjednika, nije bilo povrijeđenih članova posade, niti putnika kao ni materijalne štete na vozilima. Zapovjednik broda je upućen na Lučku kapetaniju Kotor da prijavi pomorsku nezgodu u roku od 12 sati od njenog nastanka. Takođe, tehnički inspektorat UPSUL je obavješten o incident u strojarnici", piše u izvještaju inspektora.

Bonus video: