Strukovna komora arhitekata o rješenju za uređenje Trga Balšića: Poniženje i prostora i struke

"Ovakvih lokacija i prostora imamo sve manje i mišljenja smo da Trg Balšića zaslužuje kvalitetnije i inkluzivnije urbanističko-arhitektonsko rješenje od predloženog", piše u zaključcima upućenim Glavnom gradu

12572 pregleda 7 komentar(a)
Predlog Glavnog grada za izgled Trga Balšića, Foto: podgorica.me
Predlog Glavnog grada za izgled Trga Balšića, Foto: podgorica.me

Predloženo rješenje za uređenje Trga Balšića koje je prezentovao Glavni grad degradira i prostor i arhitektonsku struku.

To stoji u zaključku Izvršnog odbora Strukovne komora arhitekata, koji je 22. marta upućen Glavnom gradu.

Strukovna komora arhitekata kritikovala je rješenje za uređenje Trga Balšića i predložila gradonačelniku Ivanu Vukoviću i Skupštini Glavnog grada da obustave nedavni javni poziv.

Upozorili su gradsku upravu i da je dio predloženog rješenja mimo Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Ulica i Trg Balšića nalaze se u strogom centru Podgorice.

"Imajući u vidu da se Strukovna komora arhitekata Inženjerske komore Crne Gore prema zakonskim ovlašćenjima bavi zaštitom javnog interesa u oblasti izgradnje, ali i zaštitom interesa svojih članova, veoma smo zabrinuti da se prilikom uređenja javnih površina izbjegava sistem arhitektonskog konkursa, kao svojevrsnog takmičenja koje omogućava izbor najkvalitetnijeg rješenja, već se sprovodi sistemom javnih nabavki sa osnovnim kriterijumom a to je najniža ponuđena cijena", navodi u zaključku Izvršnog odbora Strukovne komora arhitekata, koji je 22. marta upućen Glavnom gradu.

Navedeni postupak, kako se dodaje, "degradira i arhitektonsku profesiju, ali i prostor koji je predmet javnog poziva".

"Istovremeno, smatramo da se sistem planiranja prostora ne smije bazirati na odlukama za lokalne objekte od opšteg interesa na koju se pozivate u ovom slučaju, i koje su izvan planskih dokumenta, već su ostavljene kao izuzetak u posebnim slučajevima, a ne kao uobičajena praksa", piše u dokumentu.

Iz Komore gradskoj upravi poručuju da su "Projektnim zadatkom za idejno rješenje trga zamišljenim otvorenim baštama restorana izašli iz okvira člana 223. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji takve objekte ne prepoznaje kao lokalne objekte od opšteg interesa".

Idejno rješenje mimo Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, poručuju iz Komore
Idejno rješenje mimo Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, poručuju iz Komorefoto: Podgorica.me

"Zbog svega navedenog predlažemo Skupštini Glavnog grada Podgorice da obustavi započeti postupak javne nabavke, i da za navedeni prostor u skladu sa članom 54 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, zajedno sa nadležnim Ministarstvom raspiše međunarodni konkurs. Ovakvih lokacija i prostora imamo sve manje i mišljenja smo da Trg Balšića zaslužuje kvalitetnije i inkluzivnije urbanističko-arhitektonsko rješenje od predloženog", piše u zaključcima upućenim Glavnom gradu, koje potpisuje predsjednik Strukovne komore arhitekata Novica Mitrović.

Glavni grad Podgorica raspisao je prije nekoliko dana javni poziv za izbor projektanta idejnog rješenja i Glavnog projekta podzemne garaže sa uređenjem Trga Balšića sa pijacom u Ulici Balšića.

Kako su saopštili, "riječ je o projektu na koji građani dugo čekaju, a čija realizacija će donijeti sasvim novi život centru grada, te doprinijeti rasterećenju saobraćaja".

"Imajući u vidu planiranu namjenu trga i njegovu specifičnu istorijsku funkciju, planirana je prenamjena postojećeg parkirališta u gradski trg namijenjen prvenstveno pješacima i djelimično natkriven prostor koji bi se koristio u određenim intervalima za gradsku pijacu - tržnicu, a u drugim kao lijepi prostor za kulturna dešavanja u centru Podgorice", piše, pored ostalog, u objavi na vebsajtu Glavnog grada, podgorica.me.

Kako su saopštili, po obodu trga planirane su otvorene terase - bašte kafea i restorana i ostalih ugostiteljskih objekta. Sa druge strane, saobraćaj u mirovanju će se preusmjeriti u podzemnu garažu ispod novoformiranog trga u dva ili tri nivoa. Ulaz u podzemnu garažu potrebno je planirati iz pravca Ulice Novaka Miloševa, a izlaz iz garaže u pravcu Ulice Miljana Vukova.

"Saobraćajno rješenje će u velikoj mjeri odrediti način korišćenja predmetnog prostora i isto će na siguran i racionalan način biti integirisano sa kontaktnim zonama. Projektantu se daju na uvid idejna rješenja, odnosno glavni projekti rekonstrukcije ulica Miljana Vukova i Balšića, u cilju inkorporiranja saobraćajnih rješenja", piše u objavi o javnom pozivu. Poziv je objavljen 17. marta, rok za prijavu je 15 dana. Procijenjena vrijednost nabavke je 44.579,20 eura sa PDV-om.

Bonus video: