Sukobu učiteljica u Risnu prethodio incident: Nastavnica fizički napala i osmogodišnjake?

Roditelji obavijestili direktoricu o slučaju i tražili snimak sa video-nadozora. Jednoj djevojčici konstatovana povreda u vidu oguljotine na vratu. Direktorica nije odgovorila na to da li je i šta preduzela povodom ovog slučaja

65287 pregleda 50 komentar(a)
Roditelji od decembra traže od direktorice da preduzme mjere, Foto: Privatna arhiva
Roditelji od decembra traže od direktorice da preduzme mjere, Foto: Privatna arhiva

Nastavnica risanske škole “Veljko Drobnjaković” protiv koje se vodi disciplinski postupak zbog napada na koleginicu, dvadesetak dana prije tog incidenta navodno je fizički napala nekoliko đaka trećeg razreda u prostorijama te ustanove.

U incidentu, koji se dogodio 9. decembra, a koji su prema tvrdnjama roditelja zabilježile i kamere sa video-nadzora, osmogodišnja djevojčica je i zadobila laku tjelesnu povredu zbog koje je bila i na ljekarskom pregledu.

”Vijesti” su imale uvid u dopis četvoro roditelja direktorici škole Mariji Ćirković, u kojem konstatuju da su sva djeca izjavila da je došlo do “fizičkog kontakta od nastavnice” i traže snimak sa kamera.

Ćirkovićeva “Vijestima” nije odgovorila na to da li joj je prijavljeno da je nastavnica 9. decembra prošle godine navodno udarila nekoliko osmogodišnjaka, šta je prethodilo tome, šta je preduzela povodom tog slučaja i da li je pokrenut disciplinski postupak protiv nastavnice, kao i šta su konstatovali na osnovu snimaka sa video-nadzora.

Jedan od roditelja “Vijestima” je ispričao da je u hodniku škole nastavnica fizički napala nekoliko učenika, a da je osmogodišnja djevojčica imala ogrebotinu na vratu, što je konstatovano i pregledom u specijalnoj bolnici “Vaso Ćuković” u Risnu.

Taj roditelj je redakciji dostavio i fotografije, ali i izvještaj ljekara, u kome stoji da je dijete dovedeno zbog povreda zadobijenih u kontaktu sa drugom osobom i da se žali na bolove u vratu.

Osmogodišnjakinji je, prema nalazu ljekara, konstatovana oguljotina kože vrata.

Roditelj tvrdi i da direktorica ovim povodom, osim navodne usmene opomene, nije preduzela nikakve radnje kako bi se u postupku utvrdilo da li je nastavnica povrijedila radnu obavezu. Poručuje, međutim, da neće dozvoliti da se slučaj zataška i da će svim pravnim sredstvima dokazati istinu.

Dvadesetak dana kasnije, nakon sjednice nastavničkog vijeća, ista nastavnica navodno je napala učiteljicu tih đaka. Ona je zbog napada koleginicu prijavila policiji.

”Vijesti” su prošle sedmice objavile da je u risanskoj školi najprije došlo do verbalnog sukoba, da bi jedna od nastavnica počela da vrijeđa koleginicu. Potom je, tvrde sagovornici, došlo i do fizičkog kontakta, a o slučaju je obaviješteno i Ministarstvo prosvjete i prosvjetna inspekcija.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su odgovorili da su upoznati sa tim slučajem i da je predmet 20. januara upućen Upravi za inspekcijske poslove na dalje postupanje.

”Takođe, Ministarstvo je ostvarilo komunikaciju sa upravom škole, od koje se očekuje da postupi u skladu sa zakonskim propisima, s obzirom na činjenicu da navedeni događaj nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete”, kazali su iz tog resora.

Iz Prosvjetne inspekcije saopštili su da su izvršili inspekcijski nadzor u februaru, ali da nije bilo osnova za preduzimanje upravnih mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

”Prosvjetna inspekcija je 1. februara 2023. godine izvršila inspekcijski nadzor kod JU OŠ ‘Veljko Drobnjaković’ Risan, a na osnovu inicijative u kojoj je u najbitnijem navedeno da je u prostorijama ustanove došlo do verbalnog sukoba između dvije nastavnice, o čemu je sačinila Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru”, piše u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

Direktorica Ćirković u reagovanju na tekst navela je da djeca nijesu prisustvovala sukobu, jer se incident dogodio nakon sjednice Nastavničkog vijeća i kazala da učenici nijesu svjedočili bilo kakvom obliku nasilja.

Između ostalog, rekla je da škola u Risnu broji 230 učenika i da od osnivanja njeni đaci ostvaruju zavidne rezultate na literalnim konkursima, likovnim takmičenjima, takmičenjima u programiranju i sportskim aktivnostima.

Ona je, između ostalog, kazala i da prosvjetni radnik danas ne uživa poštovanje koje zaslužuje i koje mu pripada, ali da društvo treba da bude dovoljno osviješćeno da ih zaštiti i pruži im uslove za neometan rad.

”Škole su ogledalo socijalnih prilika, pa tako i Osnovna škola ‘Veljko Drobnjaković’ prolazi kroz promjene, a sve u cilju poboljšanja vaspitno-obrazovnog programa. Želim da vjerujem da smo sve bliži školama koje njeguju empatiju, saradnju i zdravu kompetitivnost”, zaključila je Ćirkovićeva.

Bonus video: