Bijelo Polje: Usvojen tehnički rebalans

Sjednica lokalnog parlamenta prekinuta nakon usvajanja prve tačke, nastavak u srijedu

1695 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković

Sjednica lokalnog parlamenta u BIjelom Polju prekinuta je danas nakon izglasavanja prve tačke dnevnog reda, zbog poslovnih i privatnih obaveza više odbornika.

Sa 19 glasova za i 10 protiv odbornici bjelopoljskog parlamenta usvojili su predlog izmjene odluke o budžetu za ovu godinu.

Kako je obrazložila sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić, razlog za predlaganje ove odluke je izmjena odluke o organizaciji i načinu rada lokalne samouprave.

“S obzirom da je izvršena unutrašnja reorganizacija pojedinih organizacionih jedinica samim tim je bilo neophodno izvršiti preraspodjelu budžetskih pozicija između njih – takozvani tehnički rebalans".

Budžet Opštine Bijelo Polje za 2023. godinu bio je planiran u iznosu od 16.113.000 eura.

"Rebalansom odnosno odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu za 2023.godinu budžet planiramo u istom iznosu od 16.113.000 eura. Ukupni primici u iznosu od 16.113.000 eura su raspoređeni na tekuću budžetsku potrošnju u iznosu od 9.826.800,80 eura, otplatu duga 2.563.000 eura i kapitalni budžet u iznosu od 3.723.199,20 eura”, kazala je Nuhodžić.

SO Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Ključne cifre u budžetu, istakla je ona, nisu mijenjane već je samo urađena nova preraspodjela u okviru budžetskih jedinica koja je bila neophodna zbog nove organizacione strukture.

“Odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave promijenjen je djelokrug poslova Službe za zajedničke poslove i obrazovana je Uprava za logistiku, zaštitu i održavanje. Sredstva koja su bila opredijeljena Odlukom o budžetu za 2023. godinu za Službu za zajedničke poslove su raspoređena na Službu za zajedničke poslove i Upravu za logistiku, zaštitu i održavanje.

"Preraspodjela sredstava je izvršena shodno obimu, vrsti i složenosti poslova koje obavljaju. Sekretarijat za preduzetništvo i ekonomski razvoj je podijeljen na Sekretarijat za preduzetištvo i Sekretarijat za poljoprivredu. Predlogom Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu za 2023.godinu sredstva se raspoređuju na Sekretarijat za preduzetništvo i Sekretarijat za poljoprivredu”, kazala je ona.

SO Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Kako je u pitanju samo tehnički rebalans, podsjetila je ona, nije predloženo povećanje budžeta (nema probijanja budžetskog okvira), u skladu sa projekcijama budžeta i njegovim izvršenjem u narednom periodu biće sagledano predlaganje suštinskog rebalansa imajući u vidu prije svega korekcije zarada stupanjem na snagu novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa.

“Na predloženu Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za 2023. godinu Ministarstvo finansija nema primjedbi imajući u vidu da se tekući rashodi i otplata duga finansiraju iz tekućih prihoda čime je obezbijeđena održivost budžeta opštine”, zaključila je Nuhodžić.

Na narednoj sjednici odbornici će se izjasniti o predlozima odluka zaradama lokalnih službenika i namještenika, zaradama lokalnih funkcionera, o ostavljanju van snage Odluke o kriterijumima i načinu određivanja dodatka na zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, zatim izvještaju o realizaciji Programa rada Skupštine Opštine za 2022. godinu, radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave za 2022. Godinu.

Pred odbornicima će se naći i i više izbještaja: o radu i finansijskom izvještaju za prošlu godinu javnih ustanova Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović-Strunjo”, “Ratkovićeve večeri poezije”, MuzejuBijelo Polje, “Centar za sport i rekreaciju” i Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”.

Uz to, na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja biće i program rada Turističke organizacije Bijelo Polje sa finansijskim planom za 2023. godinu, izvještaji o radu i finansijski izvještaj za 2022. godin DOO“Komunalno-Lim”i DOO “Parking – servis”, a biće i razmatrane informacije o stanju primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kao i bezbjednosti na teritoriji naše opštine, te predlozi odluka iz imovinsko pravne oblasti, izbor, imenovanja i razrješenja.

Sa dnevnog reda ovog skupštinskog zasjedanja povučena je tačka – Izvještaj o radu i finansijski izvještaj vršioca komunalne djelatnosti DOO “Vodovod Bistrica” Bijelo Polje za 2022. godinu, zbog, kako je obrazloženo, nepotpune dokumentacije, a dopunjen je dvijema novim tačkama: Predlog Odluke za finansiranje gerontodomaćica za 2023. godnu i Izvještaj o realizaciji aktivnosti lokalnog plana o zaštititi biodiverziteta za period 2018-2022.godina.

Bonus video: