Žrtvama milioni, ali pravde nema

Radio slobodna Evropa: Vlada ljetos odlučila da za naknadu za nematerijalne štete izdvoji 1.350.000 eura
109 pregleda 33 komentar(a)
Spomenik Pobrežje, Foto: Savo Prelević
Spomenik Pobrežje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2017. 19:47h

Da reparacijama za ratne zločine u Crnoj Gori još nema kraja, pokazuje ljetošnja odluka Vlade da za naknadu za nematerijalnu štetu žrtvama ratnih zločina počinjenih na njenoj teritoriji, izdvoji milion i 350 hiljada eura, objavio je Radio Slobodana Evropa.

To je dio realizacije Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, ali i izraz odgovornog suočavanja sa sopstvenom prošlošću, prenosi radio objašnjenje Vlade.

Podaci Vrhovnog suda koji su dostavljeni RSE, pokazuju da su “u prvoj polovini ove godine crnogorski sudovi usvojili 145 tužbena zahtjeva po osnovu predmeta Morinj i njima je ukupno dosuđeno 1.347.000 eura”.

Najčešće pojedinačne sume bile su, navodi se, između 5.000 i 10.000 eura.

Pravni zastupnik oko 250 hrvatskih žrtava logora Morinj, advokat Zdravko Begović rekao je da je borba za ostvarenja njihovih prava dugo trajala.“Ja sam se dugo vremena borio kako bih opravdao osnovanost tužbenog zahtjeva, budući da se zaštitnik imovinskih prava i interesa pozivao na zastarjelost pokretanja postupka. Međutim, konačno je Vrhovni sud zauzeo stav i u tom smislu su utvrdili da nema zastarjelosti potraživanja. Dakle ti postupci su u velikom broju slučajeva pravosnažno okončani.“

On je zadovoljan konačnim ishodom jer je država omogućila da državljani Hrvatske, i jedan manji dio državljana Federacije Bosne i Hercegovine, dobije naknadu štete, po osnovu neosnovanog lišenja slobode. “Država Crna Gora je pokazala dobru volju, i dala tim ljudima šansu da ostvare i naknade štetu koju su pretrpjeli boravkom u zatvoru u Morinju. Ono na šta sam imao primjedbu, jeste visina te štete. Međutim i ti iznosi jesu za poštovanje. Mi smo nastavili pred sudom u Strazburu, pa ćemo konačno vidjeti kako će se sve to završiti,“ rekaoje advokat.

U predmetu “Deportacija“, porodicama bosanskohercegovačkih izbjeglica, koje je Crne Gora ratnih 90-ih isporučila vlastima Republike Srpske, na čijoj su teritoriji potom ubijeni, na osnovu poravnanja, na ime materijalne i nematerijalne štete,ranije je isplatila 4.135.000 eura.

U tri predmeta za slučaj otmice putnika iz voza u stanici Štrpci dosuđeno je oko 95 hiljada eura. Odbijena su tri tužbena zahtjeva za predmet Bukovica, kao i jedan za Kaluđerski Laz, objavio je RSE podatke Vrhovnog suda.

Oni podsjećaju da su etničko čišćenje Bošnjaka u Bukovici, likvidacija albanskih civila u Kaluđerskom Lazu, deportacija bosanskohercegovačkih izbjeglica, zločini za koje ni dvije decenije kasnije u Crnoj Gori niko ne odgovara.

Sudski procesi okončani su oslobđanjem okrivljenih, osim u slučaju logora Morinj gdje su početkom ratnih 90-ih torturi bili izloženi hrvatski civili. Za to su, na 12 godina zatvora, osuđena trojica pripadnika rezervnog vojnog sastava i na tome se sve završilo.

Revizije, prioritet i opet ništa

Crnu Goru je više puta kritikovala međunarodna zajednica kako ne čini dovoljno da riješi pitanje ratnih zločina, podsjeća RSE. U godišnjem izvještaju EU, objavljenom u novembru prošle godine, navedeno je da Podgorica sporo napreduje u njihovom procesuiranju, kao i da tužilaštvo treba da zauzme aktivniji pristup.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković najavio je mogućnost revizije pojednih procesa, dok je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u više navrata naglašavala da su predmeti ratnih zločina prioriteti crnogorskih sudova.

Bonus video: