Akcija suzbijanja borovog litijaša u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu i Kotoru

Akcija se odvija u sklopu redovnih aktivnosti te Uprave na zaštiti šuma od biljnih bolesti i štetočina, a time će se, kako navode, spriječiti dalje širenje te "velike štetočine", koja je karakteristična za niže predjele, koji se nalaze na visini od 500-600 metara nadmorske visine

2513 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

U Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu i Kotoru u toku je intenzivna akcija suzbijanja borovog litijaša, saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Akcija se odvija u sklopu redovnih aktivnosti te Uprave na zaštiti šuma od biljnih bolesti i štetočina, a time će se, kako navode, spriječiti dalje širenje te "velike štetočine", koja je karakteristična za niže predjele, koji se nalaze na visini od 500-600 metara nadmorske visine.

"Nakon sprovedenih redovnih inspekcijskih pregleda i analiza stanja na terenu, službenici područnih jedinica Podgorica, Nikšić, Danilovgrad i Kotor, uočili su na granama stabala bora bijela gnijezda borovog litijaša, umjerenog intenziteta", saopštili su iz Uprave.

Odmah po otkrivanju pristupili su uništavanju i spriječavanju razvoja larvi tog štetnog insekta. Pojasnili su da je suzbijanje borovog litijaša vršeno mehaničkom metodom uz pomoć teleskopskih makaza i to sasjecanjem i spaljivanjem grančica na kojima se nalazio gundelj (gusjenično gnijezdo borovog litijaša).

foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Radove na terenu je obišla načelnica Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma, Zehra Demić u pratnji inspektora i tom prilikom kazala da će zahvaljujući pravovremenoj reakciji biti uspješno spriječen dalji razvoj te zaraze, koja ukoliko se ne reaguje, može imati velike posljedice po šume.

Čišćenje se, pojašnjavaju iz Uprave, vrši odsjecanjem zaraženih grana, nakon čega se one pažljivo spaljuju.

Ono što je bitno, prema riječima Demić, jeste da se to čišćenje radi u periodu dok su gundelji mali, a njihova brojnost niska, jer tada nema veće opasnosti od raznošenja dlačica, koje kod ljudi izazivaju ozbiljne iritacije u vidu otoka na koži i bolnog svraba.

foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

"Iz tih razloga uklanjanje borovog litijaša se najčešće obavlja u proljećnom periodu, jer već od sredine mjeseca maja počinje njihovo ubrzano razmnožavanje, kada intervenisanje postaje znatno teže i opasnije", piše u saopštenju.

Demić je dodala da će Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastaviti u narednom periodu sa aktivnostima uništavanja i suzbijanja borovog litijaša, a da će se nakon toga aktivno pratiti stanje na terenu i "kao i svih prethodnih godina, pravovremeno intervenisati i nastojati da spriječi razvoj larvi tog, ali i svih drugih štetnih insekata, kako bi se zdravstveno stanje naših šuma sačuvalo na pravi način".

Bonus video: