HRA: Treći put ukinuta odluka tužiteljke Knežević da odbaci krivičnu prijavu Grujičića protiv policijskih inspektora

HRA je saopštila da pozdravlja ocjenu tužioca Željka Tomkovića i poziva Tatjanu Begović, v. d. vrhovnog državnog tužioca (VDT) da odredi novog državnog tužioca da postupa u ovom predmetu

13969 pregleda 2 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je danas da je treći put ukinuta odluka tužiteljke Maje Knežević da odbaci krivičnu prijavu Jovana Grujičića protiv policijskih inspektora i njihovih šefova.

"Viši državni tužilac Željko Tomković je ocijenio da je i treće rješenje državne tužiteljke Maje Knežević iz ODT (Osnovno državno tužilaštvo) Podgorica da odbaci krivičnu prijavu protiv 10 službenika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica koji su osumnjičeni za mučenje Jovana Grujičića u istrazi "bombaških napada" preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju", ističe se u saopštenju HRA

Ta nevladina organzacija je dostavila i rješenje:

Rješenje VDT
foto: HRA

HRA je saopštila da pozdravlja ovakvu ocjenu tužioca Tomkovića i poziva Tatjanu Begović, v. d. vrhovnog državnog tužioca (VDT) da odredi novog državnog tužioca da postupa u ovom predmetu koji bi sagledao slučaj u cjelosti i obezbijedio djelotvornu istragu.

"Državna tužiteljka Maja Knežević je 13. februara 2023. godine donijela odluku o odbacivanju krivične prijave nakon površno sprovedene istrage torture u ovom slučaju. Iz tih razloga su i HRA i advokat oštećenog, Damir Lekić, ranije zahtijevali da ovaj predmet preuzme Više ili Vrhovno državno tužilaštvo i da se konačno obezbijedi zadovoljenje pravde", poručili su iz HRA.

Oni navode da su Grujičića službenici Kriminalističke policije iz CB Podgorica preuzeli iz Specijalne psihijatrijske bolnice u Dobroti gdje se nalazio na liječenju i gdje mu je prethodno iz nemedicinskih razloga uskraćena redovna terapija kako bi bio u adekvatnom raspoloženju za poligrafsko ispitivanje o čemu nije bio obaviješten.

"U nadležnosti službenika u Centru bezbjednosti Podgorica nalazio se tokom 26. maja 2020. godine, kada je medicinskim nalazima potvrđeno da je mučen. Grujičić je tada primoran da sebe lažno optuži za postavljanje eksplozivnih naprava na kuću službenika državne bezbjednosti Duška Golubovića i lokal „Grand“. U međuvremenu ga je sud pravosnažno oslobodio optužbi za postavljanje eksploziva našavši da su one bile bazirane i na iznuđenom iskazu", piše u saopštenju.

Iz HRA su rekli da u ovom slučaju već skoro tri godine nema napretka, iako je mučenje u policiji dokazano i od strane nacionalnih i stranih eksperata, i izazvalo je pažnju međunarodnih organizacija i stranih ambasada koje su u međuvremenu apelovale na sprovođenje hitne, nezavisne i temeljne istrage.

"U druga dva povezana slučaja, zbog mučenja Marka Boljevića i Benjamina Mugoše, optužena su petorica policijskih službenika, od kojih je inspektor Dalibor Ljekočević optužen za mučenje obje osobe, a naknadno je i uhapšen zbog sumnje da se bavio trgovinom drogom. Ovi policijski službenici nisu suspendovani zbog čega je HRA protestovala prije tri nedjelje kod ministra unutrašnjih poslova, a juče i kod predsjednika Vlade u tehničkom mandatu. Na listi osumnjičenih za mučenje Grujičića bili su Miloš Vučinić, bivši načelnik odjeljenja Kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđan Korać, rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i kriminalistički inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković. Jovana Grujičića zastupa advokat Damir Lekić, u okviru programa HRA koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT)", zaključuje se u saopštenju HRA.