Bošnjak: Tradicionalno poimanje društvene uloge žene u našem regionu je i dalje dominantno

Bošnjak je istakla da suštinu problema predstavlja nedovoljno razvijena svijest ljudi, obojena duboko ukorijenjenim patrijarhalnim normama, koje kreiraju prostor za diskriminatorski diskurs, kako u politici, tako i u društvu

1978 pregleda 1 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore
Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore

Tradicionalno poimanje društvene uloge žene u našem regionu i dalje je dominantno, a brojni iskoraci, napravljeni u cilju unapređenja normativnog okvira, koji su dali rezultate, ipak, ne predstavljaju garanciju za prevazilaženje barijera i izazova, dokle god se napredak ogleda isključivo u pukom zadovoljavanju formi, saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak.

Na sajtu Skupštine Crne Gore je objavljeno da je Bošnjak učestvovala danas na stručnom okupljanju pod nazivom "Izazovi i mogućnosti za WPS Agendu - perspektive iz Jugoistočne Evrope i Ukrajine", održanom u Ljubljani, u Sloveniji.

"Na skupu, koji je okupio oko 60 učesnika iz regiona Jugoistočne Evrope i Ukrajine, u fokusu su bile teme koje se tiču osnaživanja glasa žena u domenu bezbjednosti, kao i značaja učešća žena u mirovnim i bezbjednosnim procesima u regionu", piše u objavi na sajtu Skupštine.

Bošnjak je istakla da suštinu problema predstavlja nedovoljno razvijena svijest ljudi, obojena duboko ukorijenjenim patrijarhalnim normama, koje kreiraju prostor za diskriminatorski diskurs, kako u politici, tako i u društvu.

"Napredak ostvaren u dijelu povećanja zastupljenosti žena u procesima donošenja odluka u domenu bezbjednosti i izgradnje mira u pojedinim organima odbrane i bezbjednosti, rezultat je promocije i podrške učešću žena na komandnim, odnosno pozicijama odlučivanja. Ipak, da bi se rastući trend verbalnog nasilja usmjerenog prema ženama na svim pozicijama suzbio, potrebno je raditi na obrazovanju zajednice o važnosti svih raspoloživih uloga žene u društvu - ne samo one tradicionalne", rekla je ona.

Takođe, Bošnjak je naglasila i moć uticaja medija, te kao primjer navela kampanju pod sloganom "Za više žena u policiji", što je rezultiralo sa 38,8% upisanih žena na Policijskoj akademiji, bez promjene kvota, što predstavlja najveći procenat žena od kada PA postoji.

"Za svaku promjenu u društvu potrebno je vrijeme ali i intenzivan rad je siguran način da se transformacije dinamiziraju, te da se time crnogorsko društvo, što prije, približi porodici evropskih kultura", kazala je Bošnjak.

Bonus video: