Proljećno čišćenje - nekoliko savjeta za blistav dom

U svim AROMA, CITY i CONTO marketima do 29. aprila potražite proizvode za čišćenje i održavanje doma po veoma povoljnim cijenama.

35453 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Sa prvim danima proljeća dolazi i period velikog spremanja kuće, stana, ostave ili drugih prostorija. U zavisnosti od raspoloživog vremena, obim čišćenja i uređenja je različit. Iako je potrebno uložiti dodatni napor i vrijeme, rezultati koji se postignu vrijedni su truda. Evo nekoliko praktičnih savjeta koji mogu da se primjene, ne samo tokom proljećnog čišćenja, već i svaki naredni put.

Planirajte raspored spremanja

Za detaljno čišćenje potrebno je odvojiti nekoliko dana, pa je važno da tada rasteretite svoj raspored od drugih obaveza. Napravite spisak svih aktivnosti, ali vodite računa o vremenu koje vam je na raspolaganju. Ponekad se želja da što više stvari završimo ne poklapa sa vremenom koje smo odvojili za određene aktivnosti. Zato je potrebno napraviti realan plan i usredsrediti se na spremanje onih dijelova doma koji nisu dio rutinskog čišćenja. Najbolje je krenuti sa spremanjem prostorija koje zahtijevaju više vremena, kao što su kuhinja ili ostave. Kada ste odredili dane za spremanje, listu obaveza, ostaje samo još da se obavi kupovina svih neophodnih proizvoda za održavanje prostorija.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

Oslobodite se nepotrebnih stvari i garderobe

Koliko puta vam se desilo da se predomislite i zadržite neke komade garderobe, predmete ili druge sitnice za koje mislite da će vam u jednom momentu mogu poslužiti? Upravo je proljećno spremanje pravi trenutak da se oslobodite tog osjećaja i rasteretite svoje ormare od garderobe koju ne nosite. Ako imate mogućnosti, ne bacajte je već poklonite nekom kome je potrebna. Očistite ladice od starih računa, raznih papira i ostavite samo one stvari za koje znate da su vam potrebne i korisne. Kada dođete do kuhinje, prije čišćenja obavezno odvojite posuđe i predmete koje ne koristite i napravite selekciju otpada: plastika, staklo, karton i odnesite u obližnji centar za reciklažu.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

Plan čišćenja prostorija

Najbolje je da krenete sa čišćenjem ravnih površina poput prozora, pločica i završiti sa podovima. Površine koje se redovno održavaju nije potrebno dodatno čistiti. Zatim, na red dolaze površine gdje se skuplja najviše prašine, a to su police za knjige i druge otvorene površine, dušeci, sofe, fotelje i uređaji za grijanje i hlađenje. Paralelno sa ovim procesima mašinski operite zavjese, jastučnice, navlake za namještaj i prekrivače. Tepihe i druge podne prostirke odnesite na dubinsko pranje.

Manje izmjene i popravke

Ukoliko želite da zamijenite neke dijelove namještaja sada je pravo vrijeme za to. Takođe, treba pregledati sve prostorije napraviti listu potrebnih popravki ili zamjene sijalica, utičnica, slavina i na vrijeme dogovoriti sa majstorima period kada će se obaviti posao.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da vaš dom dodatno zablista. Ne zaboravite da u svim AROMA, CITY i CONTO marketima potražite proizvode za čišćenje i održavanje doma po veoma povoljnim cijenama. Akcija sa sniženim cijenama, upravo za proizvode koji su potrebni za proljećno spremanje, traje do 29.aprila. Više informacija možete naći ovdje.

Aroma, City i Conto marketi!

Sve za tebe!