Nezavisni sindikat policije: Zbog čega Adžićeva šefica kabineta ne odustaje od pritiska na nas?

"Da li to gospođa Đukanović ili njen nalogodavac, ko god to bio, žele da nam kažu da se u Crnoj Gori ne poštuje sloboda govora, sloboda mišljenja i sloboda okupljanja?"

7313 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Na nastavak represije, samovolju i nezakonito postupanje prema Nezavisnom sindikatu policije Crne Gore nije trebalo dugo čekati, saopšteno je danas iz Nezavisnog sindikata policije.

"Samo tri dana nakon što smo zajedno sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore održali konferenciju za štampu gdje smo ukazali na niz antisindikalnih aktivnosti koje prema Nezavisnom sindikatu policije Crne Gore preduzimaju ministar unutrašnjih poslova (Filip Adžić) i njegovi saradnici ovakvo nedopušteno ponašanje je dobilo svoj nastavak. Naime, tri dana nakon pomenute konferencije koja je održana 24.3.2023 god. predsjednica Etičkog odbora MUP-a, ujedno i šefica kabineta ministra Adžića, Kristina Đukanović, šalje zahtjev Upravi policije da joj organizacione jedinice dostave spiskove policijskih službenika koji su u oktobru 2022 god. bili prisutni na protestu ispred zgrade Vlade Crne Gore a sve u cilju donošenja odluke da li su svojim prisustvom prekršili Kodeks policijske etike", ističe se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije koje potpisuje predsjednik Igor Rmandić.

U saopštenju se dodaje da Nezavisni sindikat policije postavlja "nekoliko vrlo logičnih pitanja":

Za čiji interes, po čijem nalogu i zbog čega gospođa Đukanović ne odustaje od pritiska na Nezavisni sindikat policije Crne Gore, njegovo rukovodstvo i njegove članove ? Ili to radi samoinicijativno?

Gdje je bila i šta je radila gospođa Đukanović kao predsjednica Etičkog odbora više od pet mjeseci od kako je održan protest i otkud sad ta naknadna pamet i potreba da se ispituje prisustvo mirnom protestu kao nešto protivpravno?

Da li to gospođa Đukanović ili njen nalogodavac, ko god to bio, žele da nam kažu da se u Crnoj Gori ne poštuje sloboda govora, sloboda mišljenja i sloboda okupljanja?

Da li policijski službenici u 21. vijeku u Crnoj Gori imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, da kažu da su im djeca gladna, da su im plate male, da su uslovi rada teški? Ili treba da traže dozvolu gospođe Đukanović ili njenog nalogodavca, ko god to bio?

Da li to gospođa Đukanović ili njen nalogodavac, ko god to bio, žele da suspenduju Ustav i zakone države Crne Gore i da uvedu zakon jačeg i moćnijeg?

Da li to gospođa Đukanović ili njen nalogodavac, ko god to bio, žele da nam kažu da Crna Gora nije slobodna zemlja i da se u njoj ne poštuju osnovna ljudska prava?

Da li će ministar unutrašnjih poslova g-din Adžić pozvati na odgovornost predsjednicu Etičkog odbora zbog petomjesečnog ćutanja ako je bila u saznanju da su na pomenutom protestu počinjeni bilo kakvi prekršaji a da nije ništa preduzela povodom toga ?

"Neznanje, sujeta i osvetoljubivost vise kao Damoklov mač iznad našeg društva i opasno prijete da nas unazade ko zna koliko desetina godina. Kompetencije, profesionalizam i iskustvo su sve manje na cijeni, kritika nije prihvatljiva opcija bez obzira na argumentaciju. To je, na žalost, današnje stanje stvari u Crnoj Gori. Ako niste spremni da bezuslovno klimate glavom, opravdavate sve što vam se kaže i kod drugog idete po sopstveno mišljenje vi ste automatski neprijatelj. O tempora, o mores", piše u saopštenju Nezavisnog sindikata policije.

Oni su poručili da bez obzira na pritiske, kakvi god da budu, Nezavisni sindikat policije Crne Gore će nastaviti svoju sindikalnu borbu za bolje uslove rada i života svakog policajca i njegove porodice i dodaju da će u tom cilju iskoristiti sva sredstva koja im pruža pravni okvir države Crne Gore.

"Odlučno, složno i dostojanstveno ćemo se oduprijeti svakom vidu nezakonitog postupanja ma od koga ono dolazilo. Nas funkcije i imena ne interesuju, priznajemo samo konkretne rezultate, poštovanje i odanost ovoj časnoj profesiji i državi Crnoj Gori kojima smo posvetili svoje živote", zaključuje se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije.

Bonus video: