Šuković će biti koordinator svih policijskih službi za borbu protiv kriminala

Čelnik SPO će ostati na čelu tog odjeljenja i s te pozicije rukovoditi službama

66301 pregleda 33 komentar(a)
Predrag Šuković, Foto: Boris Pejović
Predrag Šuković, Foto: Boris Pejović

Načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković koordiniraće svim službama zaduženim za borbu protiv kriminala u Upravi policije, saznaju "Vijesti".

Prema istim informacijama, on će ostati na čelu Specijalnog policijskog odjeljenja i s te pozicije rukovoditi službama bezbjednosti.

Preko funkcije koordinatora, Šuković će preuzeti rukovođenje i Sektorom za borbu protiv kriminala, koji je donedavno u v.d. stanju pokrivao uhapšeni pomoćnik direktora Dejan Knežević, kojeg Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je navodno bio dio kriminalne organizacije.

Mjesto koordinatora službi bezbjednosti unutar Uprave policije do sada nije postojalo, ali se očekuje da će Vlada na današnjoj sjednici odlukom unijetu tu izmjenu kako bi se zakonski uobličila funkcija koju će ubuduće pokrivati aktuelni šef SPO.

"Šuković je svakako po nalogu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića glavni kontakt za Europol i ostaće i u SPO, a utvrđuju se zakonske mogućnosti da preuzme koordinaciju svim službama bezbjednosti", rečeno je jutros ranije "Vijestima".

Ovakva odluka Vlade uslijedila je tokom višednevnih razgovora, a nakon što su SDT i SPO pokrenuli veliku operaciju hapšenja službenika Uprave policije za koje vjeruju da su radili za mafiju.

Osim te ključne izmjene, koja će u operativnom smislu značiti da će Šuković biti ključni čovjek kriminalistike unutar Uprave policije, očekuje se da će Vlada na današnjoj sjednici na predlog ministra Adžića smijeniti dosadašnjeg direktora UP Zorana Brđanina.

Prema saznanjima "Vijesti" još nije odlučeno ko će preuzeti upravljanje policijom, jer je u opticaju nekoliko imena.

Ta funkcija je prvo bila ponuđena Šukoviću, ali je on to odbio ponajviše jer je, kao prvi operativac SPO, već godinu bio ključna spona sa Europolom, a na osnovu čijih podataka su pokrenute brojne istrage.

Danima se tokom pregovora pominjalo nekoliko imena kao mogućih nasljednika Brđanina - načelnik budvanske policije Nikola Terzić, bivši načelnik pljevaljske policije Predrag Tanjević, šef podgoričke policije Goran Jokić...

Bonus video: