Ibrahimović-Šeldon: Nastavak saradnje u oblastima saobraćaja i energetike

Od Svjetske banke se, kako je saopšteno iz MKI, očekuje podrška za pripremu i realizaciju strukturnih reformskih mjera koje bi kao krajnji rezultat imale porast konkurentnosti posebno u oblasti energetike i kreiranje novih radnih mjesta

1312 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Dosadašnja uspješna saradnja rezultirala je realizacijom važnog projekta energetske efikasnosti u javnim zdravstvenim ustanovama, ali prostora za nastavak saradnje ima u saobraćaju i energetici, smatraju ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović i direktor Svjetske banke za Crnu Goru, Kristofer Šeldon.

Sagovornici su se osvrnuli na oblast saobraćaja i zaključeni ugovor o podršci Svjetske banke u okviru programa Transportne i trgovinske olakšice na Zapadnom Balkanu i u tom smislu je poželjno prisustvo ove institucije i kada je riječ o reformskim mjerama u oblasti energetike.

Ibrahimović je tokom razgovora posebno govorio o procesima energetske tranzicije, ukazajući na specifičnosti energetskog sistema u Crnoj Gori i izazove u smislu socijalnog i ekonomskog efekta koji će sam proces nesumnjivo imati.

Zajednički je zaključak da je u pitanju proces za koji je potrebno vrijeme i koji se realizuje postepeno u fazama.

Od Svjetske banke se, kako je saopšteno iz MKI, očekuje podrška za pripremu i realizaciju strukturnih reformskih mjera koje bi kao krajnji rezultat imale porast konkurentnosti posebno u oblasti energetike i kreiranje novih radnih mjesta.

“Crna Gora je bogata resursima obnovljivih izvora energije i to je šansa koju moramo bolje iskoristiti, istovremeno radimo na novim zakonskim rješenima u ovoj oblasti, ali i razvoju projekata u vezi sa obnovljivim izvorima energije”, naveo je Ibrahimović.

On je dodao da je potrebno sprovesti pravednu socijalnu tranziciju u ovom procesu, uz osiguranje energetske stabilnosti i da je to fokus rada MKI u oblasti energetike.

Na sastanku su dogovoreni dalji koraci na nivou timova Svjetske banke i MKI u smislu koncipiranja dalje podrške ove važne finansijske institucije Ministarstvu kapitalnih investicija u procesima i izazovima koji su pred crnogorskom administracijom.

Sastanku su prisustvovali i Denis Mesihović iz kancelarije SB za Crnu Goru, kao i državni sekretar MKI Admir Šahmanović, sekretarka Mirsada Bošnjak i generalna direktorica Direktorata za kapitalne i IPA projekte, Ljubinka Ivanović.

Bonus video: