Tivatski đak zna samo za uspjehe na takmičenjima: Brojevi i kodovi za Egora su igra

"Matematika mi se oduvijek sviđala, u Rusiji, gdje sam završio osnovnu školu, učestvovao sam na takmičenjima na gradskom i regionalnom nivou. U budućnosti planiram da studiram računarstvo na fakultetu u Crnoj Gori ili inostranstvu", kazao je Georgievski

30333 pregleda 14 komentar(a)
Egor Georgievski, Foto: Privatna arhiva
Egor Georgievski, Foto: Privatna arhiva

Dva priznanja stigla su sa nedavno održanog državnog takmičenja za Egora Georgievskog, učenika trećeg razreda Srednje mješovite škole "Mladost" u Tivtu. Iz matematike, u kategoriji starijih srednjoškolaca, u kojoj niko nije osvojio prva dva, Egor je bio treći. Iz programiranja, sa osvojenih 95 bodova, tivatski đak osvojio je prvo mjesto.

"Mene zanimaju tehničke i prirodne nauke, a posebno matematika i programiranje", kazao je on u razgovoru za "Vijesti".

Egor je osnovnu školu završio u Rusiji, gdje je i stekao prva takmičarska iskustva. Sa informatikom se upoznao u sedmom razredu.

"Matematika mi se oduvijek sviđala, u Rusiji, gdje sam završio osnovnu školu, učestvovao sam na takmičenjima na gradskom i regionalnom nivou. U sedmom razredu sam počeo da se bavim informatikom u školi programiranja u svom rodnom gradu, želio sam da primijenim naučene matematičke ideje i principe pri pisanju programa", kaže on.

Dodaje i da se zadaci koje učenici dobijaju na državnom takmičenju iz programiranja i matematike veoma razlikuju od onih koje rade na redovnoj školskoj nastavi, zbog čega, kako je rekao, te zadatke mora posebno da vježba. U pripremi, ima pomoć profesora.

"Teoriju i zadatke iz matematike dobijam od profesorice. Ona provjerava moj rad i savjetuje na koje teme treba da obratim pažnju. Informatiku uglavnom učim samostalno uz pomoć materijala koje pronađem na Internetu i u knjigama iz programiranja. Pored toga, učestvujem na nedjeljnim onlajn takmičenjima koja se održavaju na sajtovima poput codeforces.com i arcoder.jp. U slučaju kada imam pitanja, tražim pomoć od profesora u školi. Škola ima računarski kabinet gdje učim sa profesorom poslije časova", priča Egor za "Vijesti".

Srednja mješovita škola 'Mladost' u Tivtu
Srednja mješovita škola "Mladost" u Tivtufoto: Privatna arhiva

Učenik tivatske SMŠ "Mladost", kako je rekao, učesnik je i onlajn kampova iz programiranja.

"Na primjer, prošle godine se održavao dvonedjeljni IOI Camp za pripremu za Međunarodno takmičenje iz informatike", kaže on.

Egor vjeruje i da je bez dobrog znanja matematike nemoguće uspjeti na informatičkim takmičenjima, jer su, kaže, te nauke snažno povezane.

Tivatski đak prošle godine učestvovao je na Međunarodnom takmičenju iz informatike (International Olympiad in Informatics), gdje je osvojio bronzanu medalju. Učestovao je i na Balkanskom takmičenju iz informatike (Balkan Olympiad in Informatics), gdje je osvojio srebrnu medalju. Zlato je donio sa takmičenja Romanian Masters of Informatics.

Egor Georgievski već ima i plan za dalje.

"U budućnosti planiram da studiram računarstvo na fakultetu u Crnoj Gori ili inostranstvu", kazao je on.

Ispitni centar Crne Gore objavio je rezultate nedavno održanog Državnog takmičenja za osnovce i srednjoškolce iz prirodnih nauka, istorije, geografije i stranih jezika.

U kategoriji matematika za deveti razred niko nije uradio test dovoljno dobro da bi zauzeo jedno od prva tri mjesta.

Među učenicima srednjih škola, prvo mjesto u kategoriji za mlađe srednjoškolce osvojila je Željana Stamatović (Matematička gimnazija, Beograd), drugo Đorđe Perišić (Gimnazija Kotor), a treće Vladislav Serkizyuk (SSŠ “Vaso Aligrudić”, Podgorica).

Za Željanu nije navedeno ime mentora, dok su sa Đorđem i Vladislavom radili Jelena Vukšić i Svetlana Knežević.

U kategoriji za starije srednjoškolce niko nije osvojio prva dva mjesta. U istoj kategoriji, osim Georgievskog, iz matematike je najbolji rezultat, odnosno treće mjesto, ostvario i Nikola Popović (Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica). Njihovi mentori su Snežana Delić i Gordana Pejović.

U kategoriji programiranje, pored Georgievskog koji je bio prvi, drugo mjesto osvojio je Luka Kankaraš (Gimnazija “Stojan Cerović”, Nikšić), a treće Marko Petrović (Gimnazija Kotor). Njihovi mentori su Miša Klep, Milisav Kosović i Nenad Meštrović.

"Vijesti" su pitanja o rezultatima koje su njihovi učenici postigli iz programiranja, osim školi u Tivtu, uputile i kotorskoj i nikšićkoj gimnaziji, ali iz tih škola nisu odgovorili.

Bonus video: