Holanđanina prinudno sahranili u Budvi: Ni porodica ni ambasada nijesu htjeli da preuzmu tijelo

Troškovi visoki, a poseban problem je što je ostalo svega 15 slobodnih grobnih mjesta

32428 pregleda 22 komentar(a)
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Radnici budvanskog Pogrebnog preduzeća juče su sahranili 69-godišnjeg Holanđanina R. B. iz Utrehta, pošto ni poslije 14 dana, iako su u više navrata obavještavani, ni porodica ni ambasada te države u Beogradu nijesu htjeli da preuzmu tijelo pokojnika.

To je “Vijestima” potvrđeno u toj opštinskoj firmi, koja je nakon saglasnosti Opštine Budva bila prinuđena da sahrani tijelo preminulog Holanđanina, jer u Pogrebnom preduzeću nemaju mogućnosti da tijelo preminulog drže više od 14 dana, koliko je bilo u komori.

Tokom prethodne dvije sedmice, kako “Vijesti” saznaju, uprava Pogrebnog preduzeća je u više navrata pozivala porodicu iz Holandije da preuzme tijelo preminulog čovjeka, a više poziva bilo je upućeno i ambasadi Holandije u Beogradu, međutim niko nije preuzeo odgovornost da dođe u Budvu.

Nakon još jednog upozorenja da se hitno mora preuzeti preminuli, zbog nemogućnosti da se tijelo drži u komori, odlučeno je da se juče sahrani.

Prema informacijama “Vijesti”, Holanđanin je unazad nekoliko godina živio u Budvi sa svojom partnerkom.

Slična situacija se dogodila prije tri godine, početkom aprila, kada je Pogrebno preduzeće takođe moralo da reaguje i sahrani na gradskom groblju četrdesetogodišnjeg Rusa, koji je izvršio samoubistvo u Petrovcu, jer ni porodica, a ni ambasada Rusije u Podgorici nijesu htjeli da preuzmu tijelo pokojnika.

Nakon sedmodnevnih poziva porodici i ambasadi, i njihovog odbijanja da preuzmu pokojnika, Opština Budva odobrila je da se Rus sahrani na gradskom groblju.

Cijena grobnog mjesta na novom groblju u Budvi je 4.800 eura. U to nijesu uračunati ostali troškovi, koji u konkretnom slučaju ovako prinudne sahrane Pogrebno preduzeće koštaju još dodatnih najmanje 500 eura.

Ono što je još jedan od velikih problema je činjenica da je broj slobodnih grobnih mjesta na novom groblju trenutno svega 15, pa iako Pogrebno preduzeće svake godine izgradi dodatan broj novih grobnica, uvijek je “potražnja” mnogo veća.

Ove godine Pogrebno preduzeće je planiralo izgradnju još dodatnih 50 grobnica. Opština Budva planira izgradnju novog groblja van Budve, pa je u toku odabir lokacije.

Izgradnja novog groblja je potrebna i zbog činjenice da su kapaciteti groblja kod crkve Sveta Petka ograničeni, ali i zbog činjenice da na mjestu sadašnje gradske kapele Mitropolija crnogorsko-primorska planira da gradi saborni hram posvećen apostolu Marku. U toku je izrada projekta i Opština je prije nego što Mitropolija uđe u izgradnju, dužna da poruši kapelu i izgradi novu na groblju.

Bonus video: