Manifestacija "Naš plavi dan" u Nikšiću: "Osobe sa autizmom treba da zagrlimo, pružimo im ljubav..."

Plavi baloni koji su otišli u nebo nosili su samo jednu poruku – različitosti nas čine boljim ljudima, a djeca i osobe sa invaliditetom žele samo da budu vidljivi

12719 pregleda 2 komentar(a)
Sa događaja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa događaja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Autizam nije definicija, nije bolest i nije kraj svijeta. Autizam je početak nekog novog svijeta, drugačijeg, ali ne i drugog.

"mam autizam. To nije poremećaj ili bolest. Neznanje je poremećaj i bolest i to treba iskorijeniti", stoji u jednom tekstu o osobama sa autizmom.

Sa ciljem da iskorijene neznanje, spriječe diskriminaciju i pruže podršku osobama sa autizmom, Ujedinjene nacije su 2007. godine odredile da se 2. april obilježava kao Svjetski dan osoba sa autizmom.

Toga dana plavi baloni oboje nebo širom svijeta, a nikšićki Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom je povodom 2. aprila, na stadionu FK "Čelik", organizovao manifestaciju pod nazivom "Naš plavi dan".

Plavi baloni koji su otišli u nebo nosili su samo jednu poruku – različitosti nas čine boljim ljudima, a djeca i osobe sa invaliditetom žele samo da budu vidljivi.

"Zar me ne čujete? Tu sam pored vas", dio je teksta Rajne Drekalović, stručni radnice Dnevnog centra, koji je pročitan u okviru manifestacije kojom se želi skrenuti pažnja javnosti na položaj osoba sa autizmom i potrebu za prihvatanjem i podrškom od strane društva.

"Djecu i osobe sa autizmom na prvom mjestu treba da shvatimo, da ih zagrlimo, pružimo ljubav, pažnju i da to radimo svakodnevno. Ovo je datum koji nas na to podsjeća, a mi iz lokalne uprave se trudimo da stvorimo što bolje pretpostavke za sve osobe sa autizmom", kazao je, otvarajući manifestaciju, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

Podsjetio je da su pokrenuli projekat izgradnje Centra za autizam, da prve konkretne korake očekuju naredne godine i da je to jedan od projekata koji je pri samom vrhu prioriteta lokalne uprave.

Sa korisnicima Dnevnog centra, njihovim roditeljima i zaposlenima, bili su fudbaleri "Čelika", predstavnici lokalne uprave, lokalnih i državnih službi, Crvenog krsta, Službe zaštite i spasavanja.

Bonus video: