Učiteljica (ne)rijetko svraća u Liješnje

Jovovići tvrde da je njihova kćerka u drugom polugođu bila u školi samo nekoliko dana i za to optužuju učiteljicu koja se ne pojavljuje, alarmirana i inspekcija i Centar za socijalni rad. Iz škole tvrde da to nije tačno

26825 pregleda 11 komentar(a)
Škola u Liješnju spala na jednog đaka, Foto: Dragana Šćepanović
Škola u Liješnju spala na jednog đaka, Foto: Dragana Šćepanović

Nastava za jedinu učenicu područnog odjeljenja u rovačkom selu Liješnje odvija se neredovno i nekvalitetno, tvrde roditelji Sonja i Dmitar Jovović. Oni, kao i njen stric Vukoman, tvrde da je tokom drugog polugođa djevojčica, koja je učenica drugog razreda, u školi bila samo četiri ili pet dana.

Razlog za to je, kako kažu, je što je učiteljica u Liješnje došla samo dva puta, a dva ili tri puta djevojčica je išla do matične škole u Međuriječju, koja je udaljena 13 kilometara. Jovovići kažu da dok prosvjetni inspektori ne konstatuju takvo stanje, neće slati dijete u matičnu školu niti će dozvoliti eventualno održavanje nastave u Liješnju.

”Ovakvo stanje je nedopustivo i ne možemo dozvoliti da se učiteljica, koja je prihvatila radno mjesto u Liješnju i za to prima platu, ponaša na ovaj način. Nije normalno da dijete od cijelog polugođa ima nastavu samo nekoliko dana i da se na ovaj način igraju sa nama i našim djetetom. Navodno, razlog je što je prostorija u kojoj se odvija nastava, hladna jer dimi komin, pa se furuna ne može ložiti. Da li je normalno da se to nije moglo riješiti sve ove mjesece. Pored toga, učionica je mala i moguće je zagrijati grijalicom. Upisali smo dijete u područno odjeljenje i smatramo da tu treba i da ide na nastavu. Naravno, izuzimajući jedan dan kada, zbog časova engleskog jezika, i inače treba da ide do Međuriječja”, tvrde Jovovići.

Neredovna i nekvalitetna nastava u tom područnom odjeljenju, objašnjavaju, problem je godinama, pa, tvrde, da su imali problema i dok su im starije dvoje djece bili učenici od prvog do četvrtog razreda. Izdvajaju samo par učitelja koji su, kako kažu Jovovići, “redovno dolazili u područno odjeljenje i radili adekvatan način i kvalitetno”. Stric djevojčice Vukoman objašnjava da je ponudio učiteljicu da je dovozi na nastavu, ukoliko ne može na drugi način da dođe, ali da je, kako tvrdi, i pored toga, ona došla samo dva puta u Ljiješnje.

”Teško je povjerovati, ali učiteljica me je 1. marta pitala je li put do sela prohodan. Toliko je zainteresovana i toliko je brinula o svom poslu. Naravno da je put tada bio prohodan, jer sam prije toga sedmicama do sela dolazio “golfom”. Ponudio sam svu pomoć kako bi nastava mogla da se odvija u skladu sa propisima i kako dijete zaslužuje. Dok ne dođu inspekcije da konstatuju ovo stanje, neće biti nastave”, kaže Vukoman Jovović.

Stara furuna neupotrebljiva, učionica hladna
Stara furuna neupotrebljiva, učionica hladnafoto: Dragana Šćepanović

Iz OŠ “Međuriječje”, čije je područno odjeljenje u Liješnju, “Vijestima” su kazali da navodi Jovovića nijesu tačni. Direktorica te škole Sonja Janković Bulatović tvrdi da je postajao dogovor sa roditeljima da učenica dolazi u Međuriječje.

”Nastava se, uz saglasnost roditelja, odvijala u Međuriječju i učenica nije gubila nastavu do dana kada joj je stric zabranio da dolazi. Nije moguće zagrijati prostoriju u Liješnju, pa nije moguće ni izvođenje nastave. U više navrata smo pokušali da otklonimo taj problem i nijesmo uspjeli. I dalje ćemo raditi na tome. Za učenicu područnog odjeljenja u Liješnju, kao i za njenu stariju sestru, koja i inače pohađa nastavu u Međuriječju, obezbijeđen je prevoz ladom nivom do matične škole”, kaže direktorica.

Jovovići nijesu dozvolili održavanje nastave ni u srijedu, kada je učiteljica područnog odjeljenja došla u Liješnje. Zbog toga su se iz Uprave škole obratili Centru za socijalni rad. Iz te ustanove “Vijestima” su nezvanično rekli da će njihovi službenici u petak biti u Liješnju i obaviti razgovor sa roditeljima i djetetom, a tek nakon toga moći će da daju svoj zaključak.

U područnom odjeljenju u Liješnju za nastavu je namijenjena jedna oskudno namještena prostorija, u kojoj su samo sto, tabla, stara fotelja i furuna. Jedna od prostorija služi kao skladište za drva i stari namještaj, a u drugoj su drva za potrebe područnog odjeljenja. Polovinom prošlog vijeka u tom objektu bila je OŠ “Milo Radulović” u kojoj je bilo više od 100 đaka.

Bonus video: