Bošnjak: Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju biće jedan od najvažnijih zadataka nadležnih institucija

"Dnevnim centrima u Crnoj Gori nedostaje kapacitet, osoblje, stručni kadar, dužina korišćenja i boravka u resursnim centrima, da ne govorimo o primjeni novih mogućnosti kada je u pitanju tretman autizma", kazala je potpredsjednica Skupštine

5787 pregleda 3 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju, kao i njihovim porodicama, biće jedan od najvažnijih zadataka nadležnih institucija, kazala je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, povodom 2. aprila - Svjetskog dana osoba sa autizmom.

"Stručnjaci kažu da autizam nije oboljenje, već stanje, jer mozak osobe sa poremećajem iz spektra funkcioniše na drugačiji način od većine ljudi. Oko 1 posto svjetske populacije ima poremećaj iz spektra autizma, dakle, više od 75 miliona ljudi. No, u Crnoj Gori ne postoje još uvijek zvanični statistički podaci koji bi ukazali na realno stanje,osim što zabrinjava porast djece i omladine, u posljednje 3 decenije, koja imaju autizam. Iako su pokrenuta brojna zakonska rješenja i inicijative koje su pružile roditeljima neke mogućnosti da se uhvate u koštac sa izazovima koje nosi autizam njihove djece, često je njihova borba - borba da se učini nemoguće", saopštila je Bošnjak.

Dnevnim centrima u Crnoj Gori, prema njenim riječima, nedostaje kapacitet, osoblje, stručni kadar, dužina korišćenja i boravka u resursnim centrima, "da ne govorimo o primjeni novih mogućnosti" kada je u pitanju tretman autizma.

"Da li, na taj način, djeca sa autizmom postaju nevidljiva, izolovana, zanemarena, a kako je tek roditeljima u stalnom lutanju i potrazi za pomoć, plaćanju skupih tretmana i zadatku da prežive kao porodica", upitala je ona.

"Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju kao i njihovim porodicama, stoga, biće jedno od najvažnijih zadataka nadležnih institucija, ne samo kako bi se pomoglo najranjivijoj kategoriji naše zajednice, već i kako bi se podigao nivo demokratizacije crnogorskog društva, podstakli programi i ciljevi socijalne i zdravstvene zaštite, prava djece i odraslih sa autizmom i ukupna društvena solidarnost", zaključila je potpredsjednica Skupštine.

Skupština plava boja
foto: Skupština Crne Gore

Iz parlamenta je saopšteno da je zgrada Skupštine, povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom, osvijetljena plavom bojom, u znak solidarnosti sa oboljelima iz te ranjive kategorije stanovništva.

"Na ovaj način, crnogorski parlament pridružuje se brojnim institucijama u svijetu, koje na simboličan način pokazuju brigu prema osobama sa autizmom, naročito prema djeci, koja zaslužuju pomnu pažnju cijelog društva", saopšteno je iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Podsjećaju da se 2. april - Svjetski dan osoba sa autizmom, obilježava širom svijeta pod sloganom #LightItUpBlue, te da međunarodna organizacija Autism Speaks (Autizam govori) svake godine poziva organizacije i pojedince da se uključe u globalnu kampanju. Tada mnoge poznate zgrade, mostovi i drugi objekti svijetle u plavoj boji koja je prepoznatljivi simbol za osobe sa autizmom.

Bonus video: