Đurović: Osobe sa autizmom nisu same, one su dragocjeni članovi našeg društva

Kako ona kaže, neophodno je veće učešće nadležnih ustanova, naročito Ministarstva zdravlja, jer se kroz domove zdravlja, smatra Đurović, može organizovati dobra podrška koja podrazumijeva formiranje čitavog tima koji će se aktivno, kontinuirano i svakodnevno baviti ovom izuzetno ozbiljnom temom

3004 pregleda 6 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Danijela Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

O autizmu moramo govoriti ne samo danas, već svakog dana u godini, a naročitu pažnju moramo posvetiti djeci prema kojoj imamo najveću odgovornost, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom, koji se obilježava 2. aprila, skrenula pažnju na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice i naglasila da treba podstaći nadležne institucije da poseban fokus stave na teškoće kroz koje oni prolaze.

"Broj djece sa autizmom u stalnom je porastu u Crnoj Gori i u svijetu. Dostupni podaci za Crnu Goru govore da neki od poremećaja iz spektra autizma ima oko 4.000 djece na nivou države, dok njih oko 270 koristi usluge Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju "Ognjen Rakočević", kazala je Đurović.

Podsjetila je da je Skupština Crne Gore 2016. godine donijela Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je, kako ona kaže, definisana obaveza formiranja nacionalnog Centra za autizam kao visokospecijalizovane, multidisciplinarne, edukativne javne ustanove koja vrši djelatnosti obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene zaštite i druge.

"U skladu sa tim, Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju "Ognjen Rakočević" otvoren je krajem marta 2018. godine", dodala je Đurović.

Prema njenim riječima u decembru prošle godine, Skupština Crne Gore 27. saziva usvojila je Predlog zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Njime se predviđa formiranje nacionalnog Registra za osobe sa autizmom, koji će predstavljati sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardizovanu i kontinuirano ažuriranu evidenciju osoba sa autizmom na teritoriji Crne Gore", objasnila je Đurović.

Naglasila je da je potrebno još mnogo posla kako bi se osobama sa autizmom omogućili što bolji uslovi za razvoj i napredovanje.

"S obzirom da Centar za autizam od samog osnivanja ima problem sa nedostatkom kadra, mnogi korisnici imaju teškoće sa zakazaivanjem tretmana. Iz ovih razloga, djeca se sve češće upućuju u druge regionalne centre, naročito u Beograd, gdje dobijaju potrebnu njegu", rekla je Đurović.

Kako ona kaže, neophodno je veće učešće nadležnih ustanova, naročito Ministarstva zdravlja, jer se kroz domove zdravlja, smatra Đurović, može organizovati dobra podrška koja podrazumijeva formiranje čitavog tima koji će se aktivno, kontinuirano i svakodnevno baviti ovom izuzetno ozbiljnom temom.

"Kao predsjednica najvišeg zakonodavnog doma, želim da poručim svoj djeci i odraslima, koji se bore sa autizmom, da nisu sami, da su dragocjeni članovi našeg društva i da će u Skupštini Crne Gore uvijek imati pouzdanog partnera i otvorena vrata za svaku vrstu pomoći i podrške", zaključila je Đurović.

Bonus video: