Bivše diplomate kriju imovinu i zaradu

ASK pokrenuo postupke protiv troje nekadašnjih ambasadora. Prijava zaobišla Aleksandra Erakovića, nekadašnjeg crnogorskog zvaničnika u Španiji, jer je ASK propustio rok za pokretanje prekršajnog postupka

71983 pregleda 24 komentar(a)
Vlahović i ranije kažnjavan zbog neprijavljivanja prihoda i imovine, Foto: BORIS PEJOVIC
Vlahović i ranije kažnjavan zbog neprijavljivanja prihoda i imovine, Foto: BORIS PEJOVIC

Iako Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) stalno proširuje krug javnih funkcionera, a izvještaje o imovini i prihodima dužni su da dostavljaju čak i članovi školskih odbora, oni koji su godinama imali možda i najveća primanja za svoje dužnosti izmiču kontrolama ove institucije.

Nekadašnji ambasador u Prištini Ferhat Dinoša, prema sajtu ASK, nije dostavio niti jedan izvještaj o prihodima i imovini od 2015. godine. On je 2016. godine imenovan za ambasadora u Prištini, a po sili zakona sa te funkcije opozvan je 2021. godine zbog odlaska u penziju. Na sajtu ASK nema objavljenih godišnjih izvještaja Dinoše, ali ni izvještaja koji se predaju u roku od 30 dana i dvije godine nakon prestanka funkcije.

Na sajtu ASK nema imovinskih kartona Dinoše od 2015. godine
Na sajtu ASK nema imovinskih kartona Dinoše od 2015. godinefoto: Boris Pejović

Među bivšim diplomatama koji krše Zakon o sprečavanju korupcije su i Miodrag Vlahović i Vera Kuliš, a iz ASK tvrde da su protiv njih i Dinoše pokrenuli postupak.

”Agencija za sprečavanje korupcije je podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv bivših javnih funkcionera Ferhata Dinoše, Vere Kuliš i Miodraga Vlahovića, zbog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na obavezu dostavljanja izvještaja o prihodima i imovini po prestanku funkcije”, odgovorili su iz ASK “Vijestima”.

Na sajtu Agencije nema informacija o postupcima protiv tih funkcionera pred ASK.

Bivši ambasador pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović opozvan je sa te funkcije početkom 2021. godine.

On je, 30 dana po prestanku funkcije, podnio izvještaj o prihodima i imovini, u kojem piše da je njegova mjesečna zarada ambasadora iznosila 4.300 eura.

U imovinskom kartonu naveo je, između ostalog, da je vlasnik preduzeća Mconsult, koje je neaktivno od osnivanja, ali i da ima dug od 575.000 eura iz 2007. godine, koji je nastao zbog kupovine zemljišta u Bijeloj.

Na sajtu ASK nedostaju dva godišnja izvještaja o prihodima i imovini, za 2021. i prošlu godinu, koje je dužan da dostavlja po prestanku funkcije.

Iz ASK su u novembru 2019, ali i godinu ranije, saopštili da je Vlahović prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije. Iz ove institucije su prije tri i po godine kazali da bivši ambasador od dana imenovanja na javnu funkciju nije dostavio tom organu niti jedan zakonom propisani obrazac izvještaja o prihodima i imovini.

Vlahović je tada i novčano kažnjen od Ministarstva vanjskih poslova jer je u disciplinskom postupku utvrđeno da je počinio povredu službene dužnosti. Zarada od 4.300 eura umanjena mu je za 20 odsto tokom tri mjeseca.

Bivša ambasadorka u Njemačkoj Vera Kuliš posljednji put je imovinu i prihode prijavila prije tri godine, i to redovni izvještaj za 2019. godinu. Ona je, kao i Vlahović, sa te funkcije opozvana početkom 2021. godine, a na sajtu ASK nedostaje izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana po prestanku funkcije i još dva godišnja izvještaja.

Prema posljednjem izvještaju, ona je tokom 2019. godine kao ambasadorka zarađivala mjesečno 4.112 eura. U imovinskom kartonu navela je da od rente zarađuje dodatnih 2.300 eura mjesečno, kao i da je vlasnica stana od 128 i kuće od 215 kvadrata. Agenciji je prijavila i umjetnine vrijedne 6.000 eura, automobil “mercedes GLC” iz 2019. godine i 44.165 eura na bankovnom računu.

Bivši ambasador u Španiji Aleksandar Eraković prijavio je 2021. godine izvještaj u roku od 30 dana po prestanku funkcije. Međutim, na sajtu ASK nema redovnih godišnjih izvještaja koje je kao javni funkcioner bio dužan da dostavi toj instituciji. On je izmakao kontroli ASK, jer nijesu u zakonskom roku pokrenuli postupak protiv njega.

”Agencija nije podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv bivšeg javnog funkcionera Aleksandra Erakovića, jer je u trenutku kontrole podataka istekao zakonski rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva”, odgovorili su “Vijestima”.

Protiv Erakovića nije pokrenut postupak jer je ASK propustila zakonski rok
Protiv Erakovića nije pokrenut postupak jer je ASK propustila zakonski rokfoto: Boris Pejović

Prema posljednjem imovinskom kartonu, Eraković je mjesečno zarađivao 4.159 eura. Prijavio je da mjesečno zarađuje 500 eura na osnovu autorskih prava i da ima dva gotovinska kredita, od 30.000 i 40.000 eura, koje vraća u mjesečnim ratama od po 510 i 40 eura.

Na sajtu ASK nema objavljenih imovinskih kartona bivšeg ambasadora u Vašingtonu Nebojše Kaluđerovića, koji je sa javne funkcije opozvan prije dvije godine.

U posljednjem objavljenom izvještaju, od prije tri godine, Kaluđerović je naveo da je tokom 2019. primao mjesečnu zaradu od 4.195 eura. Prijavio je da je vlasnik polovine dva dvosobna stana, automobila iz 1996. godine, kao i da ima 5.000 gotovine i 20.000 eura na tekućem računu. U imovinskom kartonu piše i da ima stambeni kredit iz 2006. godine u iznosu od 30.000 eura, koji vraća u mjesečnim ratama od 275 eura.

S druge strane, ASK je jesenas obavezala i članove školskih odbora da prijavljuju kao javni funkcioneri imovinu i prihode, iako ne donose odluke i nemaju nadoknade za rad u tijelima. Zbog toga su školski odbori u krnjem sastavu, jer im nedostaju predstavnici koje imenuje Ministarstvo prosvjete jer istaknuti članovi lokalnih zajednica ne žele da stvaraju sebi dodatne obaveze.

Prema tumačenju ASK, i izabrani predstavnici nevladinih organizacija u radnim grupama i drugim radnim tijelima koja obrazuje Vlada trebalo bi da dostavljaju izvještaje o prihodima i imovini.

Bonus video: