Savremene tehnologije neophodne poljoprivredi

Konferencija “Poljoprivreda vođena inovacijama” održana u Nikšiću

4234 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa konferencije, Foto: Tehnopolis
Detalj sa konferencije, Foto: Tehnopolis

Konferencija “Poljoprivreda vođena inovacijama” o integraciji između poljoprivrede i savremenih tehnologija, trenutnom stanju, te mogućnostima za dalje unapređenje u toj oblasti, održana je u Inovaciono-preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis.

Mišljenja su razmijenili nacionalni, regionalni i međunarodni eksperti, predstavnici Vlade, Opštine Niksić, akademskog i biznis sektora, a konferencija je održana u okviru projekta “FILA plus”.

Prema riječima Đorđija Malovića, izvršnog direktora Tehnopolisa, značaj konferencije je povezivanje sa relevantnim institucijama u cilju razmjene znanja u oblasti inovativne poljoprivrede, te pokretanja inicijativa u ovoj oblasti.

V. d. generalne direktorice za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Marijeta Barjaktarović Lanzardi, istakla je ulogu i značaj resornog ministarstva, koje je koordinaciono tijelo za S3 Strategiju pametne specijalizacije Crne Gore, za razvoj inovacija.

Prema riječima Bojana Vujovića, v. d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove, Ministarstvo evropskih poslova trenutno koordinira deset različitih programa evropske teritorijalne saradnje.

Olivera Vukajlović, generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti u okviru Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, govorila je o značaju tog resora kao nosioca politika mikro, malih i srednjih preduzeća, i podsjetila da koordiniraju velikim brojem programa podrške kada je riječ o razvoju inovativnih i digitalizovanih rješenja.

”Uvođenje informacionih i digitalnih tehnologija u agroindustriju predstavlja budućnost i krucijalan korak za unapređenje poljoprivrede i ekonomično poslovanje proizvođača, a rezultati koji se ostvaruju primjenom savremenih dostignuća savladavaju i tradicionalni otpor prema inovacijama. Stoga je važno da pronađemo inovativne načine kako bismo unaprijedili proizvodnju hrane, smanjili negativne uticaje na životnu sredinu i osigurali da hrana bude dostupna i zdrava”, kazao je Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine opštine Nikšić.

Konferencija je obuhvatila više panel sesija na kojima se diskutovalo o konceptu pametne i održive poljoprivrede, primjeni robotike i automatike u toj oblasti i mogućnostima i preporukama za dalje unapređenje, o benefitima digitalizacije agroturističke ponude kroz prezentaciju primjera najbolje prakse iz Crne Gore i regiona, o inovativnim tehnologijama...

Bonus video: