Otvorena sezona u eko-parku

Zbog nesavjesnih pojedinaca, postaje sve teže održavati sadržaje popularnog parka u Nikšiću

5697 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Eko parka Blace, Foto: DMEN
Detalj iz Eko parka Blace, Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom i Javnom ustanovom Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić otvorili su osmu sezonu u eko-parku Blace, poznatom izletištu Nikšićana kome su ekolozi, predvođeni Milom Jokom Radovićem vratili stari sjaj.

Radović i ekolozi godinama vode računa o tom parku, gdje su postavili mobilijar, ali i zasadili veći broj sadnica. Tako je bilo i ovog puta, pa su se do zvaničnog otvaranja parka potrudili da obnove stare i polomljene klupe i stolove, ofarbaju dio mobilijara i postave ljetnjikovac.

U parku je posađeno više stabala od kojih i jedno kao poklon Ekološkog pokreta “Ozon” pod simboličnim nazivom “drvo prijateljstva”.

”Osim Mila Radovića, koji je svakodnevno u parku, pomoć ovog proljeća nam je pružilo i nekoliko pojedinaca koji su svojim radom pomogli da park bude spreman za sve ljude dobre volje”, piše u saopštenju ekologa koje potpisuje direktor te NVO Miodrag Karadžić.

Kako je istakao, iako u manjem obimu nego ranije, devastacija mobilijara i parkovskih sadržaja je još prisutna.

”Devastacije su različite i uglavnom se odnose na ostavljanje otpada, lomljenje mobilijara i sječu stabala u parku. Po onome što možemo primijetiti to uglavnom rade mladi ljudi koji su na pragu punoljetstva i završavaju srednje škole. Sve što radimo u parku radimo na dobrovoljnoj i volonterskoj osnovi i za dobro svih. Pravo je bogatsvo kada u informatičkoj eri i užurbanom životu jedan grad nadomak svog centra ima takav prirodni ambijent kao što je Eko-park Blace sa svojim livadama, šumom i vodenim tokovima”, poručio je Karadžić.

Zamolio je sve posjetioce da park koriste na održiv način, jer je on napravljen za dobro cjelokupne zajednice.

”Usljed djelovanja neodgovornih pojedinaca, postaje nam sve teže održavati sadržaje parka u prihvatljivom stanju”, zaključuje se u saopštenju za javnost.

Bonus video: