Dinoša: Redovno sam izvještavao ASK

Bivši ambasador u Prištini tvrdi da podaci Agencije nijesu tačni

6762 pregleda 7 komentar(a)
Dinoša, Foto: Boris Pejović
Dinoša, Foto: Boris Pejović

Bivši ambasador u Prištini Ferhat Dinoša tvrdi da je redovno podnosio izvještaje o prihodima i imovini Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), do odlaska u penziju u februaru 2021. godine.

On tvrdi da je istina da je kasnio sa izvještajem o penzionerskim primanjima za 2021, zbog kašnjenja te institucije sa određivanjem penzije, zbog čega je kasnije prekršajno odgovarao i sankcionisan usmenom opomenom.

”Vijesti” su objavile da je ASK podnio zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv nekoliko bivših javnih funkcionera - diplomata, zbog nedostavljanja izvještaja o prihodima i imovini.

Povezani članci

03. April 2023.

Bivše diplomate kriju imovinu i zaradu

Na sajtu ASK, kako su “Vijesti” objavile, nema izvještaja o prihodima i imovini Dinoše od 2015, ali ni kartona koji se predaju u roku od 30 dana i dvije godine nakon prestanka funkcije.

Dinoša je juče pojasnio da je postao ambasador Crne Gore na Kosovu u oktobru 2016, te da je redovno podnosio izvještaje.

”Istina je da sam jedino kasnio sa izvještajem o penzionerskim primanjima za 2021. zbog toga što je i Fond PIO kasnio s određivanjem visine moje penzije, što bi se moralo navesti u izvještaju, a i kad je visina određena dobio sam privremeno rješenje, jer nije bio ukalkulisan dio mog staža koji sam osamdesetih godina odradio u Prištini”, objasnio je Dinoša.

Dinoše nema u bazi podataka ASK
Dinoše nema u bazi podataka ASKfoto: ASK/Printscreen

On tvrdi da je Fond u međuvremenu od Ministarstva finansija informisan da nije morao da se čeka obračun tog dijela, jer su i bez toga postojali svi uslovi da mu se odredi visina penzije, što je učinjeno u trećem kvartalu 2021. godine.

”Ja sam sve ovo vrijeme bio u mail-kontaktima sa ASK, predočavajući im da, osim situacije s penzijom, nema drugih novina u vezi s mojim prihodima i imovinom. To, međutim, kako se ispostavilo nije bilo dovoljno, tako da me je ASK prijavio Osnovnom sudu za prekršaje u Podgorici, gdje sam po pozivu bio u februaru ove godine, nakon što sam predao ASK-u izvještaje o prihodima i imovini za 2021. i 2022. godinu, shodno pravilu da se oni dostavljaju i dvije godine nakon odlaska u penziju”, saopštio je Dinoša.

On je kazao da je “nakon razrješenja ukupne situacije u Osnovnom sudu prošao samo sa usmenom opomenom”.

Bonus video: