Trajekti počeli da saobraćaju, prevoz besplatan

"Vijestima" je u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom saopšteno da se neće naplaćivati karta dok Vlada ne usvoji cjenovnik

31674 pregleda 51 reakcija 48 komentar(a)
Pristanište ranije jutros, Foto: Siniša Luković
Pristanište ranije jutros, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.04.2023. 12:26h

Trajekti na liniji Kamenari - Lepetane počeli su da saobraćaju jutros oko 11 sati.

"Vijestima" je u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom saopšteno da se neće naplaćivati karta, tako da je prevoz za sve vrste vozila besplatan dok Vlada ne usvoji cjenovnik.

Saobraćaj na pomenutoj liniji ranije jutros bio je u prekidu zbog, kako su tvrdili iz Morskog dobra, jake bure. Oba trajekta - "Trideseti avgust" i "Vasilije" bila su vezana u Kamenarima.

Na pristaništu u Lepetanima ranije jutros nije bilo nikog od osoblja Morskog dobra koje bi vozačima automobila koji dolaze na trajektni prelaz dalo informaciju da li će i kada brodski saobraćaj biti obnovljen.

Bura je inače, znatno oslabila u odnosu na kasne jučerašnje popodnevne sate kada je Morsko dobro zbog kako su rekli, nepovoljnih meteo uslova, obustavilo trajektni prevoz.

Dok je operater linije preko tjesnaca Verige bila privatna kompanija Pomorski saobraćaj, gotovo da se nikad (koliko god da su vremenski uslovi loši) nije dešavao prekid trajektnog saobraćaja.

Brodovi te kompanije svojim tehničkim i manevarskim karakteristikama bili su mnogo prilagođeniji uslovima koji vladaju na liniji Kamenari-Lepetane, pa su mogli da na njoj voze i po mnogo jačoj buri od ove koja je zaustavila trajekte Morskog dobra.

Sa burom u Lepetanima posebno problema ima veliki trajekt "30. avgust" koji zbog svoje dužine od 65 metara i oblika trupa koji mu ne dozvoljava da se krmom "nasloni" na rivu na kojoj pristane, je posebno osjetljiv na udare jakog vjetra prilikom pristajanja i ukrcaja vozila sa obale.

Naime, ovaj brod je predviđen za rad na tzv. "L" pristaništima na kojima on pristaje bočno i na kojima mu je uvijek jedan bok oslonjen i fiksiran pri obali, a što "30.avgust" ne može da uradi u Lepetanima i Kamenarima gdje nema "L" pristaništa.

Stoga ovaj brod i za vrijeme povoljnih meteo uslova, mora cijelo vrijeme dok vrši ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila, da se konstantnim manevrisanjem i izmjenom režima rada strojeva, dinamički održava na poziciji pod pravim uglom u odnosu na pristanište.

Tako nešto u uslovima iole jače bure u Lepetanima, odnosno jakog juga i levanta u Kamenarima je za ovaj trajekt gotovo pa "nemoguća misija" zbog čega "30.avgust" ne može pružiti pouzdan i kontinuirani servis korisnicima trajektne linije u Boki.

Bonus video: