Đurašković: Djelo Marinovića objedinjuje elemente Božićnog ustanka, Belvederskih demonstracija, 13. jula, 21. maja...

Na Cetinju obilježen Dan studenata, položen vijenac na spomen obilježje Žarka Marinovića na mjesnom groblju u selu Očinići

7526 pregleda 39 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Polaganjem vijenca na spomen obilježje Žarka Marinovića na mjesnom groblju u selu Očinići i prigodnim programom u prostorijama Agencije za razvoj i podršku poslovanju na Cetinju je obilježen 4. april - Dan studenata.

Kako se navodi u saopštenju Prijestonice, vijenac su položili gradonačelnik Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujačić i potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Stevan Radunović.

"Ime Žarka Marinovića danas sa ponosom izgovaraju ne samo Očinići, Cetinjani i Crnogorci, već i antifašisti širom Evrope. On je već 87 godina snažna inspiracija studentima, borcima za ljudska prava i svima onima koji teže boljem i pravednijem svijetu", poručio je Đurašković.

Dodao je da je istorijska i ljudska obaveza da se čuva i njeguje sjećanje na njega i njegovo djelo.

"Koje je simbol slobodne, građanske i antifašističke Crne Gore i koje u sebi objedinjuje elemente i Božićnog ustanka, Belvederskih demonstracija, Trinaestojulskog ustanaka i veličanstvenog 21. maja 2006. godine", rekao je Đurašković.

Žarko Marinović bio je student prava u Beogradu, a život je tragično izgubio na antifašističkim studentskim demonstracijama 1936. godine.

Dan studenata, Cetinje
foto: Prijestonica Cetinje

Kako navode u saopštenju, Đurašković je istakao da je za sve promjene potrebna volja kakvu je imao Marinović i pozvao sve studente da nastave da uče i daju doprinos društvu u kojem živimo i stvaramo, te da se nikad ne pokolebaju pred izazovima na putu ostvarenja životnih ciljeva.

"Biti student sa sobom nosi odgovornost - prema sebi, prema porodici i prema društvu. Odgovornost da mijenjate svijet oko sebe zarad napretka koji ćete osjetiti vi, ali i buduće generacije. Studenti su kroz istoriju bili inicijatori promjena, oni koji su se bunili protiv nepravde u akademskoj zajednici ili u društvu uopšte, a Žarko Marinović je najbolji dokaz da su studenti pokretačka snaga na koje svako društvo mora da računa", zaključio je Đurašković.

Iz prijestonice navode i da se tokom programa, istoričar Petar Glendža osvrnuo na život, djelo i tragičnu smrt Žarka Marinovića, dok su studenti Fakulteta likovnih umjetnosti, Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Muzičke akademije prezentovali rad svojih fakulteta i izveli prigodne besjede i koreodramu.

Bonus video: