Svečana akademija povodom 75 godina SUBNOR-a: "Dug prema domovini je da ne dozvolimo bilo kome da ugrožava Crnu Goru"

"Prijestonica Cetinje do danas je ostala privržena idejama antifašizma, pravde i slobode, jer je na temeljima tih vrijednosti, za koje su pali mnogi borci, izdrađeno savremeno crnogorsko društvo, okrenuto budućnosti i demokratiji"

4376 pregleda 4 komentar(a)
Sa Svečane akademije, Foto: Prijestonica Cetinje
Sa Svečane akademije, Foto: Prijestonica Cetinje

Ne smijemo da dozvolimo, bilo kome, spolja ili iznutra, da ugrožava Crnu Goru i njenu slobodu, njen antifašistički, multietnički, multikonfesionalni, sekularni, građanski i proevropski karakter, poručio je Stevan Radunović, potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore.

"To je naš dug prema domovini Crnoj Gori, prema našim precima koji su nam je takvu izgradili i doranili, kao i prema našim potomcima kojima je mi moramo sačuvati i ostaviti", dodao je Radunović.

Kako se navodi u saopštenju Prijestonice, on je to rekao u Skupštinskoj sali Prijestonice Cetinje, gdje je upriličena Svečana akademija povodom obilježavanja 75 godina postojanja SUBNOR-a Crne Gore.

Istim povodom, zamjenica gradonačelnika Prijestonice Ana Novović, predsjednik i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić i Milojica Dakić položili su vijenac na Spomen kosturnicu.

U saopštenju se navoldi da je gradonačelnik Nikola Đurašković čestitao članstvu SUBNOR-a sedam i po decenija postojanja te organizacije, ističući da ovaj istorijski datum opominje da štitimo, čuvamo i branimo tekovine i vrijednosti slavne Narodnooslobodilačke borbe.

"Današnja Crna Gora nastala je na temeljima antifašizma, kao najsjajnije karike u hiljadugodišnjoj istoriji crnogorskog slobodarskog trajanja. Pokret koji je predvodio borbu protiv fašizma osnovan je u teškim vremenima, u vremenima kada su se mnogi borili za opstanak i kada su mnogi izgubili život u borbi protiv okupatora. Taj pokret ujedinio je građane Crne Gore svih vjera i nacija u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i onih koji su željeli da otmu našu slobodu i našu budućnost", rekao je Đurašković.

Dodaju da je izraio zahvalnost svim borcima protiv fašizma koji su se hrabro suprotstavili fašističkoj okupaciji i da njihov primjer treba da bude vodilja i inspiracija za sve.

"Da i mi nastavimo borbu za slobodu, mir i bolju i pravedniju budućnost u našoj zemlji i cijelom svijetu. Prijestonica Cetinje do danas je ostala privržena idejama antifašizma, pravde i slobode, jer je na temeljima tih vrijednosti, za koje su pali mnogi borci, izdrađeno savremeno crnogorsko društvo, okrenuto budućnosti i demokratiji. Ti borci bili su nepokolebljivi graditelji naše države, a vaša organizacija neprikosnoven čuvar vrijednosti Narodno - oslobodilačke borbe. Bez takve Crne Gore, zasigurno ne bi bilo moguće započeti borbu i ostvariti crnogorsku nezavisnost 2006. godine, a na tim vrijednostima trasiran je i evropski put naše države", zaključio je Đurašković.

Iz Prijestonice dodaju da je u umjetničkom dijelu programa nastupila ženska pjevačka grupa "Đude", a prikazan je i film o prvom predsjedniku SUBNOR-a Blažu Jovanoviću.

Bonus video: