MUP: U izradi zakon o obnovi i oporavku nakon elementarnih nepogoda, nesreća

Iz MUP-a su rekli da je organizovana početna obuka za trenere različitih profila na nacionalnom nivou u toj oblasti, koja je omogućila da se formira tim od 26 eksperata u Crnoj Gori

8427 pregleda 0 komentar(a)
Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP, Foto: MUP
Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP, Foto: MUP

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je, u saradnji sa Kancelarijom UNDP-a u Podgorici, počeo izradu zakona koji će, kako je saopšteno, na sveobuhvatan način regulisati oblast obnove i oporavka nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Iz MUP-a su kazali da će se, izradom tog zakona, utvrditi kako, na koji način i na bazi kojih parametara će se vršiti procjena šteta, gubitaka i potreba.

“Kao i postupak pružanja pomoći građanima i privrednim subjektima koji su pretrpjeli materijalnu i drugu štetu i gubitak usljed katastrofa”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je do sada izrađena Metodologija za procjenu šteta, gubitaka i potreba nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća koja je usaglašena sa međunarodno priznatim standardima.

Iz MUP-a su rekli da je organizovana početna obuka za trenere različitih profila na nacionalnom nivou u toj oblasti, koja je omogućila da se formira tim od 26 eksperata u Crnoj Gori.

Izrada zakona se realizuje u okviru projekta Integralno upravljanje rizicima od poplava u prekograničom slivu rijeke Drim (Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija).

Iz MUP-a su kazali da je planirano da nacrt zakona o obnovi nakon elementarne nepogode, tehničko-tehnološke i druge nesreće bude pripremljen najkasnije da oktobra.

Bonus video: