Službena vozila postala javni prevoz: Zaobilaženje zakona i uredbe kroz interne pravilnike

Zakon i Vladinu Uredbu o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini države mnogi čelnici institucija i organa jednostavno zaobilaze - internim pravilnicima prave prostor da službena vozila mogu koristiti i za privatne potrebe

30265 pregleda 145 reakcija 36 komentar(a)
Motori se ne gase: “BMW” Agencije za sprečavanje korupcije, Foto: MANS
Motori se ne gase: “BMW” Agencije za sprečavanje korupcije, Foto: MANS

To što Zakon o državnoj imovini obavezuje starješine organa da zakonito i ekonomično upravljaju državnim imovinom i da je savjesno i namjenski koriste za obavljanje poslova, ne znači ništa mnogim državnim institucijama, pa su tako mnogi službene automobile prisvojili i van radnog vremena.

Zakon i Vladinu Uredbu o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini države mnogi čelnici institucija i organa jednostavno zaobilaze - internim pravilnicima prave prostor da službena vozila mogu koristiti i za privatne potrebe.

Pored direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović i njene pomoćnice Nine Paović, direktora Fonda penzijsko-invelidskog osiguranja Ranka Aligrudića, službenim automobilom mimo propisa služi se i vršiteljka dužnosti Fonda rada Jelisaveta Zorić Jović.

Službena “mazda” kao javni prevoz

Vršiteljka dužnosti direktorke Fonda rada sedmično prelazi u prosjeku 300 kilometara, a službenim automobilom sa Cetinja dolazi u Podgoricu na posao i vraća se u prijestonicu nakon radnog vremena.

Prema putnim nalazima, od kojih je dio retroaktivno objavljen na sajtu Fonda rada, Zorić Jović je za šest sedmica prešla 1.803 kilometra.

Zorić Jović priznaje da službenu “mazdu CX7” koristi za dolazak u Podgoricu i povratak na Cetinje, ali ističe da joj to pravo pripada na osnovu internih pravilnika Fonda rada.

”Službeno vozilo koristim isključivo za dolazak na posao i odlazak sa posla, što predstavlja službenu potrebu u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u Fondu rada br. 01-62/2-21, koju je usvojio Upravni odbor”, odgovorila je ona “Vijestima”.

Službena 'mazda' Fonda rada parkirana na trotoaru na Cetinju
Službena "mazda" Fonda rada parkirana na trotoaru na Cetinjufoto: Privatna arhiva

”Vijesti” su nedavno pisale da su direktorica ASK i njena pomoćnica samo za jedan mjesec, u septembru prošle godine, službenim automobilima prešle više od 6.800 kilometara.

Prethodno je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavila da je ASK, posebnom odlukom, dodijelio na stalnu upotrebu (24 časa), službene automobile Jeleni Perović i Nini Paović, iako na to, prema Vladinoj Uredbi o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, nije imala pravo.

”Dan” je prošle sedmice objavio i da sličan pravilnik ima i Fond PIO, pa tako direktor Aligrudić službeni automobil koristi takođe svakodnevno i mimo propisa.

Šta kažu Zakon i Uredba

”Starješina koji rukovodi državnim organom, organom opštine i lice koje rukovodi javnom službom odgovorni su za zakonito i ekonomično upravljanje i korišćenje državne imovine. Zaposleni u državnim organima, organima opštine i javnim službama odgovorni su za savjesnu i namjensku upotrebu imovine koju koriste u obavljanju poslova, na način propisan zakonom i opštim aktom”, stoji u Zakonu o državnoj imovini.

Vladina uredba predviđa da pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa ili bez vozača imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i ministri u Vladi, predsjednik Ustavnog suda, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predsjednik Vrhovnog suda, vrhovni državni tužilac, specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala.

”Stalna upotreba službenog vozila sa vozačem može se odobriti za potrebe posebne zaštite ličnosti na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti”, stoji u Uredbi.

MANS je ranije objavio da su im iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti direktorice ASK, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da se koristi 24 sata.

MUP joj je, međutim, dozvolio zamjenu službenih tablica civilnim, prihvatajući objašnjenje ASK-a da direktorica i zaposleni u toj instituciji trpe pritisak javnih funkcionera, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija.

Zbog toga su tražili, a MUP im to i omogućio, da zatamne stakla na službenom “BMW-u 318”, ali i mijenjaju tablice po potrebi.

MANS: Zloupotreba kojoj se mora stati na kraj

Iz MANS-a ocjenjuju da se radi o praksi koja je široko rasprostranjena, a koja je vremenom preuzeta od prethodne vlasti i u potpunosti normalizovana.

”To je nažalost još jedna vrsta zloupotrebe koja nije iskorijenjena i koja premda ne mora uvijek predstavljati najveću štetu po javni interes, ali svakako predstavlja jasan pokazatelj odnosa prema privilegijama vršenja javne funkcije. Tako se vlast i dalje percipira kao plijen, a ne mogućnost da se služi građanima. Kada takvo ponašanje dolazi od institucija koje su zadužene za borbu protiv korupcije, onda govorimo o sistemskoj pojavi koja se mora kao takva i rješavati”, kazali su iz MANS-a.

Putni nalozi javni nakon upozorenja ASK-a

Na pitanje “Vijesti” zašto su analitičke kartice i putni nalozi retroaktivno objavljeni, Zorić Jović odgovara da je kada je stupila na funkciju u novembru prošle godine zatekla nefunkcionalnu IT strukturu, neaktivan sajt i mejlove, zbog čega, tvrdi, “nije bilo moguće objavljivanje bilo kojih infomacija”.

Priznaje i da je ASK prethodno upozorio Fond na to da ne ispunjavaju zakonske obaveze.

”U drugoj polovini januara, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave (MJU), pokrenuli smo proces ažuriranja i zaštite sistema cjelokupne opreme, što je trajalo dvije sedmice, a kompletna dokumentacija je vraćena 22. februara. Nakon tog datuma, imali smo intenzivnu komunikaciju sa kolegama iz MJU, koji su nam 24. februara omogućili otvaranje jedne strane sajta kako bismo objavili analitičke kartice sa svih računa i putne naloge za upravljanje službenim vozilima u skladu sa zakonskom obavezom”, piše u odgovoru Zorić Jović.

Bonus video: