Prvo zasijedanje Romskog parlamenta u četvrtak u Skupštini

"Polazeći od činjenice da Romi i Egipćani predstavljaju najugroženiju i najviše marginalizovanu manjinsku zajednicu u Crnoj Gori, Skupština Crne Gore ovim događajem želi dati doprinos otvaranju ove teme na najvišem nivou kako bi se sagledale dosadašnje aktivnosti preduzete na unapređenju položaja ove ranjive populacije", navodi se u saopštenju

5314 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta održaće se u četvrtak 6. aprila u plenarnoj sali Skupštine Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, sjednica Romskog parlamenta organizuje se povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma.

"Polazeći od činjenice da Romi i Egipćani predstavljaju najugroženiju i najviše marginalizovanu manjinsku zajednicu u Crnoj Gori, Skupština Crne Gore ovim događajem želi dati doprinos otvaranju ove teme na najvišem nivou kako bi se sagledale dosadašnje aktivnosti preduzete na unapređenju položaja ove ranjive populacije, ali i svi izazovi sa kojima se suočavaju i na čijem rješavanju je neophodno zajednički i sinhronizovano raditi u predstojećem periodu", navodi se u saopštenju.

U uvodnim izlaganjima govoriće predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković i nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. godine Sokolj Beganaj, dok će moderator biti predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Jole Vučurović.

Kako se navodi, "nakon uvodnih izlaganja, predstavnici nevladinih organizacija i pripadnici romsko-egipćanske populacije, koji se bave zaštitom prava Roma i Egipćana, postavljaće pitanja na koja će odgovarati predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak".

"Na kraju sjednice planirano je usvajanje Zaključaka", ističe se u saopštenju.

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta organizuju Odbor za ljudska prava i slobode u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednice Skupštine Crne Gore.

Bonus video: